ПРактичните французи

Вечер на виното, снимка 1
В магазина на “Карфур” в София се проведе “ВИП вечер на виното”

Миналата седмица посетихме дегустацията, с която Карфур откриха “месеца на виното” в магазините си. Специален гост и де факто домакин на събитието беше френският експерт и търговец на вино (negociant – негосиан) Лоран Барие, който даде специално интервю за читателите на “Виноблог”.

Веригата е изготвила доста дълга листа от вина и деликатеси, която ще се продава на преференциални цени до 14 ноември (не знам дали след това ще има други промоции или просто французите са предефинирали календара, както по времето на Великата революция). Освен това важи и специална оферта за -15% при закупуване на минимум 6 вина (кашон).

По време на дегустацията бяха представени 4 вина (3 червени и 1 бяло) от различни под-райони на Бордо и 1 пенливо вино от района Шампан, всички те специално подбрани от мосю Барие за дегустацията.

По реда на дегустирането вината бяха:

 1. Демазел Бордо бяло Шато Латур Лаген 2009
 2. Демазел Бордо червено Шато Ле Масиот 2009
 3. Шато Ферграв Медок 2008
 4. (кулминацията) Шато Ламот-Бержерон От-Медок 1995 (или казано иначе – 15-годишно вино!)
 5. (десертът) Шампанско Ф. Бушар & сие

На цена 6 лв. първите две вина под марката Demazel са победители, които няма да направят дупка в джоба ви. И докато червеното е приятно, базово, непретенциозно, бялото всъщност е доста качествено и при тази цена няма никаква конкуренция.

От друга страна, лично мен отлежалото бордо на Lamothe-Bergeron малко ме разочарова. Доста интересен нос (на естествена тор), но леко и воднисто тяло. Актуалната реколта, която се продава в магазина, е 2002г.

При всички положения е похвален стремежът на “Карфур” да се позиционира като магазин, в който любителите на вино могат да опитват и пазаруват на добри цени.

[album id=7 template=extend]

2 thoughts on “ПРактичните французи”

 1. liliana0 says:

  Отново неправилен подбор на продуктите за ВИП прояви.Необходимо е било да се вземат други от наличните .

 2. Petia Nakova says:

  Ние си купихме N2 – хареса ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *