Езотерично вино

Sepp Moser LogoПълнолуние. Няколко фигури, забулени в дълги черни тоги вървят през полето в няма процесия. Най-отпред жрецът носи рог на бик, издига го, така че лунната светлина да го огрее и го забива в черната земя. Останалите култисти напяват мантри…

Не, това не е началото на пиеса на Шекспир, нито драгият ви винен блогър си е загубил напълно ума. Макар и преувеличено и драматизирано, това е начинът, по който някои австрийски винари отглеждат гроздето си и се грижат за лозята си, за да запазят земята чиста и неопетнена, способна да дава плод още години напред.

Биодинамично е новото organic, особено в света на виното. Наистина, биодинамиката има своите корени в езотериката и други подобни философски и/или религиозни учения – базира се на антропософията, течение развито от популярния (особено сред интересуващите се от езотерика) австрийски философ Рудолф Щайнер.

Разбира се, при подобни неземни методи на работа, не малко специалисти смятат биодинамиката за шарлатанство. Но австрийците като подредени и прагматични хора не просто я прилагат, а са създали организация, която следи за изпълнението на определени критерии и сертифицира вина и продукти като биодинамични.

“Сеп Мозер” е един от най-старите и уважавани производители на вино в Австрия. Макар ученията и технологията на Щайнер да са достатъчно стари, избата се занимава в производството на биодинамични вина от 2006г. (първите вина са сертифицирани пред 2009г.)

Дори да сте скептични към езотеричната философия, едва ли ще отречете, че неизползването на изкуствени торове, пестициди и други подобрители вреди на виното. А то, в крайна сметка е много добро (и няма вкус на тамян, сяра или непрани масонски престилки).

Но само един поглед към красивата сграда на винарната “Сеп Мозер”, както и идеално подредените и поддържани лозя ще ви убеди, че в австрийците няма нищо окултно. Повече информация и снимки от винарната можете да намерите на официалната ѝ страница.

Вносител и представител за България на “Сеп Мозер” е фирмата Project AW. Сайтът им се намира тук.

А ето и нашите коментари и ревюта на вината на “Сеп Мозер”:

  1. Сеп Мозер грюнер велтлинер фон ден Терасен 2009
  2. Сеп Мозер Ризлинг фон ден Терасен 2009
  3. Сеп Мозер грюнер велтлинер Брайтер райн 2009
  4. Сеп Мозер блаубургундер геблинг 2006
  5. Сеп Мозер цвайгелт резерв 2007
  6. Сеп Мозер Банфалу 2007
  7. Сеп Мозер пино блан бееренауслезе 2009

[album id=10 template=extend]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *