“Градските” винари от “Драгомир”

Бутилка вино "Питос" на ВИ "Драгомир"

Спомням си, че когато за пръв път научих за винарско имение “Драгомир” ми направи впечатление фактът, че то се намира в рамките на втория по големина (и навярно първи по локален патриотизъм) град в България – Пловдив. В крайна сметка реших, че няма смисъл да определям това като позитивно или негативно явление и го оставих просто като факт за отбелязване, който ми даде идея за заглавието на тази статия.

Друг факт обаче ми направи изцяло позитивно впечатление – това, че всички етикети на “Драгомир” са дело на Йордан Желев ПОК (познат още като) The Labelmaker и са изключително добре издържани и артистични.

Ето защо, когато получих покана от “Драгомир” за представянето на новата им реколта вина, нямаше как да отклоня да присъствам, макар и по същото време да имаше представяне на вината на Негосиан от Южна Африка и Нова Зеландия в “Касавино”.

За съжаление условията на представянето не бяха благоприятни за “професионално” разглеждане и оценяване на вината, така че ще споделя само общите си впечатления от 5-те вина, които опитаха гостите на “Драгомир”, а те бяха:

 • Амрита (Amritta) 2010 – младото купажно вино на избата;
 • Питос (Pitos) 2008 – купаж от мерло и каберне совиньон;
 • Каризма (Karizma) 2008 – купаж от мерло, каберне совиньон и сира; носител на сребърен медал от парижкото състезание Винали 2010;
 • Сарва (Sarva) 2008 – купаж от каберне совиньон, мерло и сира; създателите му го наричат “вино за ценители”, което се предлага в лимитирана серия от около 7-8 хил. бутилки;
 • Ол ин уан (All in One) 2008 – купаж от мерло, каберне совиньон и испанският темпранийо (водещ сорт на червените вина от Риоха).

Мощна елегантност

Ако имах задачата да определя впечатленията си от вината във възможно най-клиширано звучащото словосъчетание, то мощна елегантност би паснало идеално на тези вина.

Хем доста плодови и силни, те не са “разтапящи се” в устата. Тоест показват отлична структура и възпитание – точно като пловдивчани… (после кажете, че тероарът няма значение – дори в частта с културните особености на населението)

Трябва да призная (по спомени), че от петте вина се почувствах най-малко впечатлен от младото вино Амрита, докато всички останали са доста по-впечатляващи. Надяваме се съвсем скоро да имаме възможност да ви представим по-пълна картина за вината на “Драгомир”. Междувременно можете да погледнете следните материали от “ДиВино”:

3 thoughts on ““Градските” винари от “Драгомир””

 1. Стойчо says:

  Само класацията ти е лееко невярна – пръв по локален патриотизъм е Варна, а Пловдив си е суперски град

 2. Nataliq says:

  Благодаря за коментарите.
  Искам да внеса едно уточнение- не всички етикети са дело на Йордан Желев, а и на друг много талантлив български дизайнер Красимир Трифонов.
  За да можете да дегустирате вината в по- професионална обстановка ви каним на 21.12.2010 след 14 часа във винарната на деня , които ще премине под мотото- Да се заредим с коледно настроение………..
  Ще се радвам да се видим и направим по обстойни коментари за вината.
  Поздрави, Наталия

 3. ОПИЯНЕН СЪМ ОТ ВЪЛШЕБНИЯ АРОМАТ И ВКУС НА БУТИЛКАТА “ПИТОС” НА ВИ”ДРАГОМИР” , КОЯТО ТОКУ ЩО ИЗПИХМЕ С ПРИЯТЕЛИ. ЗА ВСИЧКИ НАС ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЕДИН НЕЗАБРАВИМ МОМЕНТ!КОЙТО НЕ Е ОПИТАЛ ОТ “ТАЗ МИСТИЧНТА ДРАГОЦЕННА ЖИДКОСТ ” ВСЕ ЕДНО НЕ Е ЖИВЯЛ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *