„Кралят на божолето“ или краят на божолето?

Почти митичният статус, който си е извоювало виното божоле, като нещо странно и нетипично прави интереса към тези вина особено голям. Явно не само ние мислим така, защото на дегустацията на избата “Жорж Дюбоф” в “Касавино” имаше наистина много хора. Дотолкова, че организаторите почти бяха изпуснали нещата да стигнат дотам, че да е неприятно на гостите на събитието.

Да речем обаче, че разочарованието ни беше туширано от факта, че освен четири червени вина, Бернар Жорж директор по експорта на “Жорж Дюбоф” и представителите от българската фирма winebox бяха предвидили и две бели. Интересно впечатление прави, че обратно на френската традиция да се правят купажи, вината от Божоле и Бургундия са сортови – направени 100% от гаме или шардоне.

Общите впечатления са, че въпреки леко несериозния и игрив характер, който божолето създава като впечатление, това са висококачествени вина, някои от които, на сериозни цени. Когато говорим за този вид вино е добре да помним, че има разлика между младо божоле и традиционният вариант. Но дори отлежалото вино (най-старото, което пробвахме по време на дегустацията от 2005г.) беше ароматично (особено за френско вино!), със силни усещания.

Пак подчертавам, че това в никакъв случай не прави вината несериозни. Напротив – смятам, че божолето може успешно да се комбинира с почти всякакви видове ястия (е, ако ме забиете на капама, най-вероятно ще докажете, че не съм съвсем прав), включително по-сериозни меса като телешко например.

Много важно е да отбележим, че макар червени, вината божоле винаги са най-приятни за пиене леко охладени. По подобие на пино ноар и други такива сортове, колкото по-млади и плодови са, толкова по-студени можете да ги пиете. Любимият ни вариант е да сложим бутилката в хладилника точно ½ час преди да я отворим. Така ще имате вино на около 14°С, свежо, плодово и ободряващо.

Сен Веран селексион Жорж Дюбоф 2009

Пуи Фюсе Фю ду шен Жорж Дюбоф 2007

Божоле Вилаж селексион Жорж Дюбоф 2009

Жулиена селексион Жорж Дюбоф 2009

Фльори селексион Жорж Дюбоф 2007

Мулен-а-ван Престиж Жорж Дюбоф 2005

3 thoughts on “„Кралят на божолето“ или краят на божолето?”

  1. lilia says:

    Такива вина само с изискана кухня.Понякога само френска, понякога и южняшка.Но винаги с отбрани сирена от Франция.

    1. Аз лично не съм съгласен.

      Освен второто и последното, това са ‘евтини’ и непретенциозни вина и могат да се комбинират с различни ястия. Да не говорим, че някои стават и за самостоятелна консумация много добре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *