Лоран Барие: Ако предлагате добри вина на добра цена, можете да успеете и във Франция

Лоран Барие, винен търговец от БордоЛоран Барие работи като търговец за “Братя Сейнуре и ко” (Seignouret Frères & Co). Компанията, базирана в Бордо, е основана през 1830г., което я прави един от най-старите негосиани (търговци на вино) в света.

Лоран беше гост на “Карфур” за откриването на месеца на виното във веригата, където успяхме да разменим няколко думи с него за виното във Франция и по света.

Разкажете ни за Вашата компания

Моята компания е основана през 1830г. и работи с всички основни производители от Бордо, включително вината гранд крю (grand crus са най-скъпите и престижни вина на Бордо). До 1924г. компанията се е занимавала и с бутилирането на виното от различните шата.

Известните търгове на вино ли са най-добрият начин да се купи най-доброто вино днес?

Във Франция се провеждат много подобни търгове, наистина, но най-добрият начин да се купи вино е ан пример (en primeur е практика, при която виното се купува предварително – година или 18 месеца преди да бъде пуснато в официална продажба, след като е пробвано от бъчвите по време на отлежаване; т.е. това е вид винен фючърс) от негосианите.

В България френските вина могат най-просто да бъдат характеризирани като “високо качество на висока цена”, но това което виждаме днес тук са добри вина на доста ниски цени – как постигате това?

Колкото по-кратък е пътят от шатото до рафта в магазина, толкова по-ниска е и цената. Освен това “Карфур” е френска компания и то голяма, която внася директно. Ако погледнете онлайн и сравните цените на френските магазини, ще видите, че някой от вината тук са доста по-евтини, отколкото се предлагат във Франция.

А кое е Вашето любимо вино?

Любимото ми вино е вторият етикет на Шато Пишон Комтес ду Лялянд (Château Pichon Comtesse de Lalande), името му е Резерв де ла Комтес (Reserve de la Comtesse), то е от под-района Пояк (Paulliac) и мисля, че го имаме тук, в “Карфур”. Любимата ми реколта е 1996, но днес ми харесва да пия 2007 – това не е най-добрата реколта (реколта 2007 е пословично лоша за Бордо), но виното е добро за пиене в момента (типично за Бордо е вината да отлежават минимум 5 години преди да бъдат отваряни).

Опитвали ли сте българско вино?

Това е второто ми посещение в България, преди месец бях тук отново и тогава опитах едно много хубаво българско вино в много хубав ресторант. За съжаление не помня името на нито едно от двете. Това, което ми направи впечатление обаче, е че виното беше много силно таниново. Мисля, че тези вина трябва да бъдат оставени да отлежават или да бъдат декантирани преди да бъдат пити. В началото не ми хареса много, но след като поседя известно време в чашата ми му се насладих много. Българските вина са доста по-богати от нашите и затова мисля, че имат нужда от повече време, за да изразят себе си.

Какво е мнението Ви за вината от “Новия свят”, как ги сравнявате с тези от Европа и Франция?

“Новият свят” е чудесен начин да се откриеш и да навлезеш в света на виното. След като придобиеш знания вече ще искаш да опиташ най-доброто, а то е във френските вина. “Новият свят” е чудесен начин да опознаеш виното, различните сортове грозде и т.н., но когато си готов да преминеш към големите купажни вина – ние имаме най-големия опит и познания. Може би съм прекалено голям винен патриот, но мисля, че ние сме най-добрите. Независимо от това, харесвам вината от “Новия свят” като лесни за пиене.

Вие имате голям опит, как смятате, че ще се развие света на виното в идните години, мислите ли, че виното се “демократизира”?

Аз мисля, че “Новият свят” много подпомогна бизнеса, тъй като привлече много нови клиенти към виното. Благодарение на това, тези нови клиенти, които вече познават вината от “Новия свят”, с годините се научават да оценяват високото качество и се насочват към френските вина. В началото казвахме, че конкуренцията става много трудна за Бордо и наистина е така, но пазарът вече е много различен и има място за всички.

Една от темите на блога ни е, че България има огромен потенциал да стане световноизвестна с виното си. Смятате ли, че това е така? Планирате ли да си сътрудничите с български производители на вино?

Трябва да опитаме и да разберем какво качество предлага българското вино, но мисля че винаги има нужда и възможност вино да бъде представяно на френския пазар. Защо да не направим това, което направихме с румънско вино във Франция, стига да намерим добро вино на добра цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *