Продължаваме да мечтаем

Списък на наградените български вина на "Мундус вини"

Натисни за пълния размер

В месец, в който “Левски” ни даде малка, но сладка надежда за българския футбол, а борците ни се върнаха с хубава колекция медали от световното първенство в Русия, родното вино ни даде още един повод за национална гордост.

Тупайте космати гърди балкански, защото тази година конкурсът “Мундус вини” се оказа дори по-успешен за нашите вина. 18 медала от общо 52 представени вина дори не е точно представяне, защото от тях се скриват 11-те златни медала и дори един голям златен – за No Man’s Land Kometa 2008. И понеже сме българи и балканци няма как да изневерим на семката си и да не нарушим правилата, защото 35% от представените проби са били наградени (при изискване на организаторите не повече от 30%).

Интересно впечатление ни направи фактът, че едно от вината, което сме ви представяли (и от което не бяхме никак очаровани), е удостоено със сребърен медал. Няма как да знаем дали това се дължи на разлика във вкусовете (дегустациите на “Мундус вини” са “слепи” – т.е. съдиите не знаят какво дегустират предварително; а журито е международно) или просто на още една хитрина – производителите да предлагат като проба нещо малко по-различно от това, което се сипва в бутилката, предназначена за кварталния ви магазин.

Хубаво е също така, че има български изби, които показват трайни резултати – например “Катаржина” за втора поредна година са сред водещите изби по медали, като тази година вината им са спечелили общо 5 – 3 златни (само за червени вина) и 2 сребърни (само за бели).

По всичко личи, че изоставането ни е по-скоро дело на малко като обем производство и слабости при рекламирането и позиционирането им, отколкото по отношение на качеството. И ако българските производители искат да наложат продуктите си на световната сцена, то първо ще трябва да спечелят родните ценители и да се наложат на родната сцена – а това се прави само с постоянство в качеството и насърчаване на масовата консумация.

По материал на “ДиВино”.
Повече за академията и конкурса “Мундус вини” – на официалната страница.

5 thoughts on “Продължаваме да мечтаем”

 1. Аз от кога твърдя, че Question Mark и Encore на Katarzyna са разкошни вина 🙂

  1. Някой някога да ти е спорил по тоя въпрос? 🙂

  2. Емо says:

   Браво на Катаржина. Май това ще са следващите бутилки, които ще опитам.

   А какво става с Тера Тангра този път.. в предни години имаха медали..

 2. Много добра новина – дано и за напред да се запазят традициите на качественото българско вино. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *