Авлудзена шардоне резерва 2008

Avludzena Chardonnay Reserve 2008

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Уау. Това не го очаквахме. Вярно, че доста хвалим вината на “БойАр” в този блог, но това шардоне е достоен конкурент на най-доброто от избата. А и на доста други български (а защо не и чужди) шардонета.

Ако ми дадете само две думи, с които трябва да го определя ще се спра на “изтънчена свежест“.

Свеж, леко брилянтен, сламен цвят със средна интензивност. На моменти се наблюдава лека опалесценция (замъгленост) на виното.

Носът е средно интензивен. Доминира се от аромата на дъб (познат в широки обществени слоеве и като “мирише на шардоне“), но букетът е богат и разностранен с акценти на цитрусови плодове (лимон), свежи кайсии и флорални тонове (малки бели цветчета). Ароматните впечатления се допълват от карамелени тонове – ако помните едно време имаше едни дъвчащи карамелени бонбони, които много залепваха по зъбите – е, нещо такова… Вкусовите впечатления са кореспондиращи с осезаемо присъствие на ванилия.

Впечатляващо добър баланс – средно-изразена киселинност (дамите няма да бърчат нос от това вино), приятно сухо и с балансирано алкохолно съдържание. Финалът е малко къс, но все пак там дъбът си казва думата. Това вино е средно-комплексно – както отбелязахме и по-горе букетът е доста разнообразен и изисква време, докато се разкрият всичките му елементи. Много приятни впечатления като цяло!

Не прекалявайте с охлаждането! Производителите препоръчват 14 градуса температура за консумация, което означава нещо от сорта на ½-1 час в хладилника преди отваряне. Е, сега сме лято, тъй че и 10-ина градуса ще понесат. Прекрасна свежест в това вино – не е типичното дъбово шардоне, което да ви удари в земята. Според мен ще се комбинира по-добре с по-леки и ароматни храни – салати с риба (например Цезар или Салата-Риба-Тон), по-леки риби (може и на скара), бели сирена и други. Интересна комбинация може да се получи с някои традиционни и леки супи – опитайте например с охладена супа топчета и ни кажете какво мислите.

При всички положения обаче и това вино е шампион в ценовата си категория.

Оценка: 5-

Отбележете и оценете това вино: Avludzena Chardonnay Reserve 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *