Берония Риоха Крианса 2006

Beronia Rioja Crianza 2006

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Испания е приказка, която може да бъде разказвана на българските винари всяка вечер преди лягане. Невероятен е прогресът, който страната е постигнала в течение на няколко десетилетия по отношение на виното си и днес напълно заслужено испанското вино спори с италианското и дори френското. (Само недейте да казвате това на испанец – те така и така си смятат, че е по-добро).

Макар в страната да има огромен брой региони и видове вино (като започнем от червените на Каталуния, Кастийя-ла-Манча и т.н.), минем през белите от северозападния край на страната – областта Галисия (невероятно интересна и малко позната впрочем) и стигнем до световноизвестните десертни вина от Херес-де-ла-фронтера, които всички знаем под името… шери.

Всичко това обаче нямаше да помогне на Испания да е дори наполовина толкова известна с виното си, ако не беше Риоха. Най-хубавото е случая е, че за да разберете какво е риоха, за разлика от повечето френски и/или италиански вина, няма нужда да се бръкнете чак толкова дълбоко. Дори в нашите магазини можете да намерите добри вина на цена до 20лв. и наистина отлични между 20 и 40лв.

Днес, като за сефте, сме избрали да ви представим едно малко по-хубаво такова. Цената му варира някъде 25-30лв., но си заслужава, особено ако имате повод, тъй като риохата на Берония е много елегантно и приятно вино. Купажирано е от сортовете темпранийо 84%, гарнача 13% (този сорт грозде е по-известен под френското си наименование гренаш, но ние предпочитаме испанското, тъй като именно това е родината му) и 3% от друг испански сорт – масуельо.

Поради отлежаването си, виното има много приятен рубинен цвят с керемидени тонове по ръба, но същевременно не е много дълбок и тъмен. Носът е елегантен, не особено силен, с аромати на червени горски плодове, боровинки и приятни тонова на дъб и ванилия. Ванилията е много осезаема и на небцето, но това така или иначе е най-характерната черта на риохата. В устата е загладено, със силни, но внимателни танини. Приятен финал, единственото, което малко разочарова е леко силната киселинност.

Наистина много елегантно вино с приятелски и непретенциозен характер. Нещо като “официална” семейна вечеря, на която всички са добре облечени, но се държат свойски, без ограниченията на формалното общуване.

Консумирайте на стайна температура от 17-18 градуса с всякакви меса и ястия, но опитайте със леко запържено с лук телешко или свинско месо (знаем, че не е здравословно, но е вкусно).

Оценка: 5=

Отбележете и коментирайте това вино: Beronia Rioja Crianza 2006

One thought on “Берония Риоха Крианса 2006”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *