Бонтера Каберне совиньон Мендосино каунти Калифорния 2006 (органично)

Bonterra Cabernet Sauvignon

© Bonterra Vineyards :: www.bonterra.com

Искахме да започнем годината ударно и не можахме да се сетим за нищо по-подходящо от това калифорнийско каберне совиньон.

След Парижката сляпа дегустация (която и преди сме споменавали във Виноблога) вече никой няма разумна причина да се усъмни в способностите на американската индустрия да произвежда вино от световна класа (предвид факта, че тя се е провела в средата на 70-те, доста хора би трябвало да имат повод за размисъл относно предубежденията си…)

Една от причините Калифорния да остане водещ световен производител от 76-а насам, разбира се е фактът, че тамошните винари винаги търсят нови и по-добри методи да произвеждат най-доброто вино в света. Бонтера е една от избите, която следва модата или по-скоро я задава – и произвежда био (както е официалният български термин) или органично (organic) вино (но моля не го бъркайте с био-динамичното). Бихте могли да се уверите и сами, че резултатите са обнадеждаващи.

Цветът е наситен гранатов с мастилени отенъци. На нос – черен плод (касис) с ванилия, подплатен с много елегантен землист и дъбов акцент. Тялото е плътно, сочно с подчертана минералност и сдържаност. Приятно обло със свежа мармаладена сочност и средно-дълъг финал.

Чудесна компания за зимните вечери дори само като аперитив. Заради вродената си плодовитост и елегантност мисля, че би отивало повече на различни меса на скара, отколкото на типичните за сезона традиционни гозби с участието на кисело зеле и подобни. Някак си в съзнанието ми прави компания на свежо и сочно парче телешко.

Цена: около 30лв. за бутилка.

Оценка: 5

2 thoughts on “Бонтера Каберне совиньон Мендосино каунти Калифорния 2006 (органично)”

  1. liliana0 says:

    Благодаря за оценката.Надявам се да мога да предложа и от по-качествените и със специално предназначение продукти.Но те са предвидени да изключителни моменти и специални потребители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *