Каса Лапостол Кюве Александър Мерло 2005

Casa Lapostolle Cuvée Alexander Merlot 2005

© Casa Lapostolle :: http://www.casalapostolle.com

Каса Лапостол е един от водещите производители на вино в Чили. Витрината им с награди, медали и оценки навярно прилича на тази на ФК Барселона. И има защо.

“Кюве мерло” звучи налудничаво, но всъщност лудницата настъпва, когато пуснете духа от бутилката. Купажът е 85% мерло и 15% от типично чилийския карменер (ако си имаха мавруд, едва ли щяха да се занимават с него, ама нейсе…)

Въпреки че е “едно просто мерло” виното всъщност е изключително хармонично, с добра структура и маса. Нещо като 60-кг боксьорче, което може да се справи с целия контингент на “Син сити” без да се изпоти.

На носа и на небцето се усещат много зрели и черни плодове – горски (боровинки), касис, сливи. Купажирането с малко, но все пак осезамо количество карменер дава на виното много интересни нотки на шоколад, тютюн и дори черен пипер. Навярно от него е и леката пикантност, която остава на върха на езика.

Усеща се малко тежичко като за лятно пиене, но ако го охладите до 16-ина до 18 градуса ще е перфектно. Подходящо за почти всякакви ястия. Младо и свежо телешко на скара – перфектно! Пица? Също супер.

Оценка: 5-

Отбележете или коментирайте това вино: Casa Lapostolle Cuvée Alexander Merlot 2005

3 thoughts on “Каса Лапостол Кюве Александър Мерло 2005”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *