Кастийо Перелада Трес Финкас Крианса 2007

Castillo Perelada 3 Fincas Crianza 2007

© Castillo Perelada :: www.castilloperelada.com

Тъмен, но жив черешово-червен цвят. Силен нос с огромен букет от аромати. Дами, това вино е все едно някой да ви донесе огромен букет с всякакви пролетни цветя без повод. Червени горски плодове, боровинки касис, черни череши. Силен аромат на сладко от ягоди. Всичко това се комбинира с землисти и опушени аромати – дъб, опушено месо и е допълнено от шоколадови тонове.

Небцето е още по-интересно. Земните тонове са изразени от силно усещане за шума. Дъбът и пушекът също присъстват, а усещането, което остава в устата е за шоколад. Силна киселинност и доста грапави танини, които обаче се комбинират добре. Финалът е дълъг и запомнящ се. Балансът не изневерява.

Тероарът на виното е изразен, че изненадващо силната (без да е дразнеща – поне за нас) киселинност. Не толкова нафукана, като в Беронията, която наскоро ви представихме, тази е доста по-фина и елегантна.

Като цяло едно доста мощно и силно вино. Много добър баланс и доста сложно за разбиране. Оставихме бутилката отворена (без тапа) 1 час преди да го консумираме, за да разкрие целия си букет и за да не позволим на  големите батковци (червените плодове) да скрият някое зубърче (шумата) от рецепторите ни.

Както сме и свикнали – каталунските вина не разочароват. За съжаление още са твърде малко популярни в България и това (поне на нас не ни е известно) не може да бъде намерено тук. Иначе в Испания такива чудесни вина могат да се намерят срещу колосалната сума от около… 5 евро (даже се презастраховаме с това изказване!)

Оценка: 5 без косъм

One thought on “Кастийо Перелада Трес Финкас Крианса 2007”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *