Шато Ла Ланд Медок 2008

Вино: Château La Lande Médoc 2008

Chateau La Lande Medoc 2008

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Медок е под-регион, който се намира от лявата страна на река Жиронд в Бордо. Регионът по принцип се смята за един от най-добрите в Бордо и някои от най-скъпите вина на света идват от него.

От друга страна, Медок е достатъчно голям, за да позволява производството на вино в индустриални количества и от различни качествени и ценови нива (което не се отнася за други наименования – например Бургундия, които чисто географски са много по-малки). Ето защо и в България можем да опитаме от ‘гордостта на Медок’ на цени от около 10-11 лева.

Вино с бистър средно-интензивен гранатов цвят. Носът е интересен – комбинация от познатите червени плодове, с много силни минерални акценти (много типични за Бордо изобщо) – земя, тор, малко тютюн, малко кожа, дъб и пушек.

Усетът в устата също е изключително типичен за Бордо и Медок – тялото е леко, киселинноста сдържана, танините са грубички, финалът – не особено дълъг. Нещо, което ми направи донякъде неприятно впечатление беше алкохолното парене на задната страна на гърлото ми.

Като цяло едно добро, приятно вино, подходящо за ежедневна консумация с червени меса и френски (какви други?) сирена.

Оценка: 4½

2 thoughts on “Шато Ла Ланд Медок 2008”

  1. САНДО says:

    Хъм-хъм… 2008 година казваш… Малко е младичко за Медок. Освен това забелязвам, че виното е бутилирано на мястото на производството, но… кой го е бутилирал? Ако не е самият производител, значи няма смисъл да го слагаме в класацията.

    1. Бутилирано е от фирмата на ето тоз человек: http://www.vinoblog.eu/2010/11/11/laurent-barier-interview/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *