Енира 2006

Енира 2006

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Трябва да ви признаем, че подходихме към тази бутилка с много големи очаквания. Всичко, което знаем за Енира и нейните производители ни кара да се вълнуваме и ни дава надежда, че един ден българското вино ще се нареди до най-големите символи в света.

Енира 2006 в никакъв случай не е слабо вино. Просто се усещаше малко увехнало и изгубило свежестта си. Купаж от мерло, каберне совиньон и пти вердо без да знаем точното разпределение между сортовете, но няма и значение, защото резултатът все пак е (много) добър.

Цветът е наситено-рубинен с чудесни черешови отенъци. Ароматът в носа е мощен, комбинация от зрели горски плодове, мокра пръст и пикантни подправки (черен пипер).

Ароматите във вкуса напомнят за шоколад и/или конфитюр от горски плодове. Самото тяло на виното се усеща малко слабо в началото, но след това преминава в яки, набръчкващи устата, танини. Балансът като цяло е добър, а финалът е средно-дълъг, без някакви особени впечатления (като аромати).

Виното е интересно, сравнително сложно – ароматите се разкриват постепенно и се комбинират много приятно. Претенцията на производителя за “тероарно вино” е съществена, но за тази си цена (ние го намерихме на 16лв., което е своеобразен рекорд – по принцип е около и над 20лв.) би трябвало да предлага малко повече. Склонни сме да му дадем втори шанс обаче – възможно е бутилката да е била лоша.

Оценка: 5= (с чувството на даскалица писала нещо различно от пълно 6 на любимия си ученик)

Отбележете и коментирайте това вино: Enira 2006

9 thoughts on “Енира 2006”

 1. Емо says:

  може би за първи път дегустационно описание съвпада на 100% с това, което и аз съм усетил (нов съм в света на виното). В допълнение бих добавил и че го чувствам като ‘топло’ вино,и мога да си представя, че през зимата ще го усещаме малко по-различно 😉

  1. Две небца еднакви няма, така че не е нужно усещането за дадено вино да съвпада с това на “специалист” (ние тук не се считаме за такива!) , за да е меродавно.

   Иначе виното със сигурност е хубаво и със сигурност ще се усеща различно, отворено в компанията на цялото семейство на Бъдни вечер 🙂

 2. zaveqna says:

  От известно време се каня да го пробвам, дано не сте ми развалили изненадата 🙂 А я издайте къде продават вината толкова по-евтино?! 🙂

  1. Аз го намерих в магазин Винело (има такъв в Сердика център и в The Mall мисля), където предлагат по принцип много италиански вина (на високи цени), но това беше приятна изненада. 🙂

 3. Belomore says:

  Винело има със сигурност в Тхе Малл 😉 точно срещу входа на Пикадили.

  Аз също се изненадах доста много, когато попаднах на (мисля, че същата) Енира на подобна цена при това в един от кварталните си магазини и нееднократно бях доста доволен, докато опустоших явно бедните им запаси в наличност. Предполагам, че не се е харчело много предвид спецификата на магазина и вероятно са решили да не експериментират повече, тъй като за съжаление не се появи отново.

  1. Eldon says:

   Напоследък Енира може да се намери в повечето вериги магазини на доста сносни цени 🙂 Вината са определено добро качество за парите, които давам.

 4. Belomore says:

  Простете, имах предвид Винело в Мол Сердика, не Тхе Малл, там няма въобще Пикадили, разбира се…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *