Гранд при розе 2010

Виноблог не разполага със снимка на бутилката на това вино поради простата причина, че то все още не е бутилирано – не смеем да си мислим какво ще е, когато стане напълно готово за пиене!

Това розе направо ми подсече краката, когато го дегустирах. Подобно изказване не е много изискано и може би не подхожда на винения свят, но виното наистина е впечатляващо!

Добрите очаквания започват още в цвета – рядко се случва българско розе да демонстрира тази комбинация, която професионалистите по света наричат “цвят сьомга”.

Изборът да се направи вино само от каберне совиньон е малко рисков, но определено е оправдан, тъй като резултатите са много добри. Розето на “Черноморско злато” показва много силен аромат на тропически плодове (манго, папая), които сме свикнали да намираме при новозеландския совиньон блан, но не и в българско розово вино. Лично аз намирам подобна “изненада” за очарователна.

Единственият недостатък намирам във финала, който бих определил като малко “плосък” – тоест без да оставя някакви характерни и/или дълготрайни впечатления.

Независимо от това “Гранд при розе” е отлично вино и нямам търпение да бъде бутилирано и пуснато в продажба, за да се обзаведа с няколко бутилки… надявам се, че все пак цената му ще го прави достъпно.

Оценка: чисто 5!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *