Катаржина Анкор сира 2008

Вино на националната гордост

Katarzyna Encore Syrah 2008

© Катаржина естейт :: katarzyna.bg

Няма нищо, което да ни радва повече от възможността да ви запознаем с едно чудесно българско вино. Дано през 2011г. всяка бутилка, която пукнем и която е затворена у нас да бъде поне на нивото на Анкор сира на Катаржина, макар да осъзнаваме, че да поддържаш такова ниво е трудно.

Радващото обаче е това, че явно ще се оправдаят прогнозите и надеждите на професионалисти, че югоизточна България се оказва отлично място за отглеждане на сорта сира и това дава отражение във виното.

Наситен тъмно-вишнов цвят. Носът е елегантна комбинация от зрели червени плодове, сливи „конфи”, кожа и дъб. Небцето започва с минерална атака, последвана от палитра от пикантни и сладки подправки и завършва с усещане за лек полиран дъб. Тялото не е толкова плътно, колкото очаквах. Не оставя почти никакви впечатления в началото на небцето. За сметка на това танините оставят запомнящи се впечатления на финала на страниците на езика.

И макар Коледа и Нова година да минаха, предстоят още не малко зимни празници, на които много семейства ще имат повод да се съберат. Анкор сира е достойно вино за всеки подобен случай.

А аз мога да кажа само: Encore une fois, s’il vous plait!*

Оценка: 5 (още един отличник!)

* “(Налейте) Още един път, ако обичате!”

7 thoughts on “Катаржина Анкор сира 2008”

 1. Wine Geek says:

  Страхотно вино! И ние сме му големи почитатели!

 2. Maria says:

  не съм много съгласна с тази висока оценка. с описанието обаче съм съгласна. недостатъците, които изтъкваш са много сериозни – слабо тяло и силни танини. от такова вино ти изсъхва устата и не можеш да усетиш много от вкуса. не че в това вино има много вкус, де. иначе да, има впечатляващ пищен нос, но си остава само това.

 3. Rms says:

  Права е Мария. Няма достатъчно баланс. Недостатъчно добро за цената си.

 4. Хубаво е, че има (различни) мнения. Според мен виното определено има своите достойнства, които оправдават оценката му. Забравил съм да напиша цената – 22лв. в Метро (в други магазини е около 30).

 5. Честно казано и аз се притесних малко на репликата за танините, но довечера смятам да си създам собствено мнение и да пиша…

  1. Надявам се да го споделиш с нас след това? 🙂

 6. Maxim Krizhanovsky says:

  Едно от любимите ми български вина 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *