Катаржина Льо каре д’ор 2009

Katarzyba Le Carré d'Or 2009

© Катаржина Естейт :: katarzyna.bg

“Катаржина” отново ни изненадват с едно добро вино на приемлива цена и същевременно България доказва, че на безумно плодородната ѝ земя може да вирее всичко и то при страхотно качество. Това са най-кратко двете ми заключения от дегустацията на чисто новото вино на “Катаржина”, което е произведено само от грозде от сорта Малбек, който е френски по произход, но световно известен най-вече по аржентинска линия.

Най-впечатляващото във виното на “Катаржина” е фактът, че това е първа реколта на тази серия и все пак виното е на едно много високо ниво (и дори с медал от Германия).

На цвят виното е бистро и наситено-рубинено с лилави отенъци. Ароматите в носа не са много силни, но веднъж отключени ще ви изненадат. Червени и черни плодове се редуват като шарките в родопска носия – касис, сливи, ванилия и дъб. Вкусовете в небцето са още по-богати – в устата сливите се добавят като конфитюр (главно и заради високата сладост на виното), а букетът завършва със съвсем леки и елегантни акценти на пипер и пръст, които са много приятни.

Много добри неща можем да кажем и за баланса на златното каре – по-ниската киселинност, силната сладост, плътното тяло и силните танини оформят една впечатляваща напитка с мощен и дълъг плодов финал. От друга страна като цяло това е едно сложно вино. Ще трябва да му отделите време и внимание, за да разберете скрития му чар.

Малбек е сорт, който дава плътни и тежки вина и като такъв трябва внимателно да се комбинира с храни. Препоръчвам ви да го опитате с по-тежки и мазни меса, ако обичате такива. Същевременно не мисля, че би се комбинирало добре с пикантни ястия, заради плодовите и конфитюрените акценти, затова може би е по-добре да оставите капамата и киселото зеле със свинско за някой хубав бе-ге мавруд или каберне совиньон.

При всички положения Le Carré d’Or е едно много добро вино с отличен потенциал за отлежаване поне 2-3 години. Студените октомврийски вечери в очакване Тополофикация да се сети за вас ще са една идея по-приятни в неговата компания. И ще ви излезе доста по-евтино от (хм…) някои други видове компания – само около 11 лева.

Оценка: 4½

Отбележете и коментирайте това вино: Le Carre d’Or Malbec 2009

One thought on “Катаржина Льо каре д’ор 2009”

  1. M B Iliev says:

    Ако това е на Катаржина – моите уважения.  Казвам го, защото едно друго добро вино се оказа,  че не е на Катаржина…  И понеже говорим за вина,  мисля, че Merlot x Malbec Contemplations  също е на висота.  Цените за Le Carre са от под 10 до 11,  другото е от под 9 до 10.  И тъй като харесвам и известния английски писател Le Carre изглежда ще си пасват с виното.  А за другата компания – е, ще си търсите познавач(ка).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *