Машарели Монтепулчано д’Абруцо 2004

Masciarelli Montepulciano d'Abruzzo 2004

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Абруцо се намира на около 80км източно от Рим. Земите му са хълмисти и от векове тук хората се прехранват от тежкия труд на полето. Виното им сякаш отразява този начин на живот и тази потомствена бедност, нарушена едва в следвоенните години (макар поне статистически Абруцо все още да принадлежи към Южна Италия).

Цветът е тъмен, гранатов с леки рубинени отенъци. Истинската сила на това вино е в ‘носа’ му. Изключително сложен, с много допълващи се и малко трудно различими един от друг аромати. Най-явен и запомнящ се е мирисът на един хубав, застоял обор, пълен с коне. Миризмата на тор, която намирам просто за очарователна, се допълва от силен аромат на червени горски плодове и леките нотки на тютюн (прекрасно допълнение), ванилия (просто омайваща) и дъб (лек и елегантен като италиански моден дизайнер).

Изключително жалко е, че този ансамбъл не се повтаря във вкусовите усещания на небцето. Има нещо в баланса (комбинацията между киселинност, танини и тяло на виното), което го прави странно. Навярно ключът от бараката се крие във факта, че има около 4 години отлежаване в бутилката, а производителят препоръчва да се пие младо (т.е. първите 3 години).

Независимо от това Масчарели е едно вдъхновяващо вино, чудесен пример за скриятия чар на Абруцо, който рядко и трудно може да се надява да догони славата или цените на Бароло или Кианти, но за сметка на това прави прекрасно вино.

Хранителни комбинации: паста (разбира се). Тъй като са пости ви препоръчвам да опитате комбинация с вегетарианска лазаня (напр. със спанак). Цена: ~20лв. бутилката.

Оценка: 5-

4 thoughts on “Машарели Монтепулчано д’Абруцо 2004”

 1. Linastoyanova says:

  Съгласна съм с автора. Определено в Абруцо има не лоши вина. Ако ми позволите само, малка забележка – Masciarelli се чете и произнася Машарели.

  1. Оправих го 🙂 Благодаря за забележката

 2. Koaloyan says:

  Така е Лина… правилна забележка.Страхотни вина от областта имат и Вила Медоро и Толло.

  1. Linastoyanova says:

   Да, опитвала съм Пекорино на кантина Толло, но по-скоро от любопитство заради името.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *