Мезек Уайт сойл Мерло 2009

Mezzek White Soil Merlot 2008

© Katarzyna Estate :: katarzyna.bg

Мезек е най-ниската категория вина на избата “Катаржина”, която вече се утвърди като водеща в приливната вълна на българската вино-революция. Именно поради това терминът “ниска категория” не бива да ви подвежда.

Мерлото от новата реколта 2009 вече е на пазара и ако то може да бъде прието като предвестник на една реколта, която всички очакваме с нетърпение, то нещата се очертават много много интересни.

На цвят виното е наситено рубинено, като в пръстена се забелязват леки виолетово-пурпурни отенъци. Носът е богат и благороден, без да бъде натрапчив. Доминират червените горски плодове, допълнени от препечени сливи. Ароматът на дъб (който се постига при отлежаването в съответните съдове) е хармоничен и симпатичен. Най-интересното е, че след около 24 часа от отваряне на бутилката, виното беше разкрило и един интересен аромат на мокра пръст и шума. Нещо като разходка в гората на сутринта след дъждовна нощ.

Във вкуса ароматите са кореспондиращи и към тях се прибавя приятен тон на шоколад. Танините са сдържани, устата ви няма да се набръчка от това вино. Като цяло е приятно и с добър баланс, финалът е малко къс, а тялото му леко воднисто, което го лишава от място в клуба на отличниците. За ~8лв. обаче няма какво да се кахърим. Интересно ми е какво ще се случи с виното след няколко години, така че може би не е лоша идея да се заделят няколко бутилки на тъмно и студено за отваряне през 2011, 2012, т.н.

Лятно сервиране на около 14-15 градуса, а комбинирането с храна е лесно, поради тоталната липса на претенция.

Оценка: 4½

Отбележете или коментирайте това вино: Mezzek White Soil Merlot 2009

6 thoughts on “Мезек Уайт сойл Мерло 2009”

 1. Радан says:

  Господин (как да те нарече “другарю” човек след този химн на обуржоазяването) Марков,

  Поправям дребна грешка – най-ниската ценова категория на Катаржина е “Лозен”, а не “Мезек”. А иначе съм напълно съгласен, че поляците вървят в правилна посока (повече от сносно качество на сносна цена) и са на път да ме откажат от други родни марки, освен ако в този изтънчен блог не срещна подходящи препоръки.

 2. Поправката е навременна, само дето “Катаржина” не спират да ме изненадват с марки, които се оказват техни. Специално за “Лозен” не знам дали е правено от грозде (не съм го опитвал), затова засега не смея да го сложа в категорията “вино” 🙂

  А колкото до избите (впрочем само собственикът на “Катаржина” е поляк, главният винар е…корсиканец), няма нужда да се отказваш – в момента има такъв бум от различни изби от различни места, че буквално всеки ден можеш да откриваш нови и ВЪЛНУВАЩИ вина 🙂

 3. Емил Стоянов says:

  Поздравления за блога! Идеята да споделяте мнение на достъпен език, а и за по-достъпни вина, според мен, е доста добра.

  С пожелания за много читатели!

  Емил

  1. Благодарим за оценката! Ще продължаваме да се стремим и ще се радваме на всякакви коментари, предложения и (дори) критики.

 4. Maria says:

  Явно е, че коментарът ми е “малко” заядлив, но имате ли идея колко струва една дъбова бъчва и дали няма други начини вината да придобият “аромат на дъб”.
  Не всичко, което блести е злато.

  А относно виното – леко сте го надценили и не вярвам след 2 години да е по-добро от това, което е в момента, така че щом ви харесва – наздраве!

 5. Валентин Атанасов says:

  току що отворих Mezzek Merlot 2009 … и жалко че съм абсолютно некомпетентен да направя … компетентен коментар 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *