Николас Катена Сапата 2005

Nicolas Catena Zapata 2005

© Бибендум :: www.bibendum.bg

Да пиеш вино за над 100лв. е събитие, което е редно да бъде отбелязано подобаващо. Да дадеш толкова много пари за 750 грама ферментирал гроздов сок може да бъде сметнато за признак на лудост в немалко части на света (а и в България, нека не се лъжем). Ето защо е нормално да имаме много високи очаквания, когато пием подобно вино.

Навярно сте се досетили “Николас Катена Сапата” е водещото вино на избата от Мендоса (все пак едва ли собственикът би си сложил името на каквото и да е – знаете ги какви са горделиви аржентинците) и е купаж от 78% каберне совиньон и 22% малбек. Произвежда се само в изключителни години, когато технолозите на избата сметнат, че гроздето каберне совиньон е на съответното ниво, за да произведе виното-флаг на избата.

Много интересен е цвят – тъмно-гранатов с дълбоки с пурпурни отенъци. Изключително вискозитетно – чашата ми се оцвети в лилаво, тъй като течността се стичаше така, че се образуваше нещо като тънко покритие от вино по стените. Носът е богат и силен, с аромати на шума, презрели червени горски плодове и дъб, а небцето се сковава от изключително плътното тяло с мощни танини.

Наистина, “Николас Катена Сапата” е много много добро вино, но… му липсва нещо. Няма го факторът “УАУ“, който ви кара да настръхнете, който прави едно вино наистина забележително. А всяко вино на цена 183лв. трябва да има дори повече от едно голо УАУ.

Оценка: 5-

2 thoughts on “Николас Катена Сапата 2005”

  1. liliana0 says:

    Най после да случим на подходящо и качествено.Сега да видим с дивеч ли, с домашно ли… или морски дар…Според мен ще му подхожда качествена френска кухня.

  2. Petia Nakova says:

    Нямаше динамика, беше много “равно”, по нищо не можеше да се познае, че е скъпо вино…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *