Росиди каберне совиньон 2008

Ross.idi Cabernet Sauvignon 2008

© Винарска изба Росиди Николаево :: rossidi.com

Най-после съдбата ни се усмихна и попаднахме на едно много добро българско каберне совиньон.

Николаево е интересна изба, за която изпитвам съмнения, че страда от раздвоение на личността – те ту се наричат ВИ Николаево (на старобългарски Nikolaevo Vineyards), ту са “Изба Росиди” (което на латиница дори е разкрасено с точка и изглежда така – Ross.idi).

Факт е обаче, че от оформлението на етикетите на вината, през сайта и накрая и най-важно до качеството на виното, Николаево предлага прекрасен и вдъхновяващ продукт.

Каберне совиньон 2008 е едновременно изключително традиционно и нетипично. Изненадите започват още в цвета на виното, който е малинов като на младо и леко вино (например божоле), но тъмен и наситен като на класическо каберне.

Докато се опитвах да разбера на какво ми мирише (или казано на винговор – какъв е носът) трябваше да завра почти цялата си глава в чашата си – това не е вино, което ще ви удари със силен аромат. Същевременно букетът (тоест комбинацията от различни аромати) е изключително богат – започва с типичния (за каберне совиньон) доминиращ мирис на зрели черни горски плодове, касис, черна череша, допълнени от аромат на шума. На второто вдишване обаче срамежливците се появяват, за да създадат една впечатляваща цялостна картина – леко усещане за мента и…бекон.

В устата нещата вече са много по-сериозни. Касисът балансира с мощните акценти на шоколад, дъб и опитващия се да си пробие път с лакти и нокти черен пипер. Усещането за течността обаче е впечатляващо – тялото е стегнато, без да е прекалено мощно, танините са силни, но елегантни. Не знам защо, но си мисля за Джеймс Бонд, когато пия това вино – елегантно, стегнато, възпитано, но същевременно младо и хубаво. Идеален кавалер за компания самотни дами и перфектно за всеки господин, който иска да направи впечатление дори на най-претенциозната мадмоазел.

Не чувствам особено предизвикателство да дам идеи за комбиниране с храна, защото доброто каберне совиньон върви с почти всичко, стига да е червено месо, жълто или мухлясало сирене. Предизвикателството ми към вас е да го опитате с шоколад, шоколадова торта или брауни, мисля че комбинацията ще е изненадващо приятна. И тъй като всяко хубаво нещо си има своята слабост/цена, на това вино тя е 25лв.

Оценка: 5-

Отбележете и коментирайте това вино: Ross.idi Cabernet Sauvignon 2008

5 thoughts on “Росиди каберне совиньон 2008”

 1. lilia says:

  И аз опитах снощи нещо

 2. maria says:

  кажи какво, де? е, ако е вино 🙂

 3. tonny says:

  Доколкото аз знам (а уж съм пълен профан) Николаево е лозето от където идва гроздето. (Както в Италия примерно има Анджело някой си-производител, вид вино според областта или сорт, и име на лозето от което е брано- Langhe примерно).
  Та ВИ Росиди е производителя същевременно и име на вината. Доста хора казват изба Николаево, просто защото явно е по-лесно за запомняне и произнасяне.

  1. Наистина Николаево е селото (до Сливен), в което произвеждат гроздето за вината си. Но ако се загледаш дори на самата бутилка пише Nikolaevo Vineyards – т.е. Изба Николаево. 🙂

 4. tonny says:

  Vineyard samo. I dori da go pi6e tova po-skoro se priema kato apelaciq, a ne kato “izba”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *