Сейнт Клеър Премиум Совиньон блан 2009

Saint Clair Premium Sauvignon Blanc 2009

© Saint Clair Family Estate :: www.saintclair.co.nz

Да пиеш новозеландски совиньон блан вече не е признак на екзотичност, а по-скоро на скучноватост и рутина. Този френски сорт се е превърнал в емблема на виното от Нова Зеландия, а и на “Новия свят” изобщо – като пример за това как един сорт може да се “прероди” в нова среда.

Огромната популярност води след себе си и определени негативни явления – като огромно свръх-производство, което гони демонстрирането на определени характеристики (силен аромат на тропически плодове, висока киселинност) и разваля цялостното име на дадено вино. И тогава попадаме на някое вино, което ни дава основание да се изказваме като големи специалисти и да кажем “Ако искаш да разбереш какво е …, опитай …”

Ето това е Премиум совиньон блан-ът на избата Сейнт Клер, която се намира в Марлборо (помните ли? – Маа’лбро). Въпреки че е типично от гледна точка на експлозията от тропически плодове, като всяко уважаващо себе си новозеландско, това е едно вино с голяма сложност, тоест разнообразие от аромати, които се комбинират в едно уникално изживяване.

Цветът е бледо златист със зелени отенъци и блясък. Носът е взрив от маракуя, манго, цариградско грозде, последван от дискретни зелени (чемшир) и цитрусови (зелен лимон) аромати.

Най-осезаемото нещо на небцето е високата киселинност, която прави виното много освежаващо и приятно. Лекото тяло и много елегантния минерален акцент (ако сте забравили, можете да близнете един речен камък за припомняне), който оформя дългия финал допълват това забележително вино.

Не крия, че съм голям почитател на новозеландското вино и то най-вече на совиньон блан и пино ноар-ите от Марлборо, но дори да бях напълно безразличен към тях не бих могъл да отрека, че това е едно много добре направено и много качествено вино. Както всичко подобно обаче то идва със своята цена – 27 лева за бутилка.

Отлична комбинация за рибни ястия – на скара или тиган, за пикантни блюда от китайската или индийската кухня (пиле), където би балансирало отлично лютивите акценти, а и само като аперитив.

Оценка: твърдо 5 (а +-ът е само на крачка разстояние)

Оценете и коментирайте това вино: Saint Clair Premium Sauvignon Blanc 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *