Тера Тангра Каберне совиньон 2007

Terra Tangra Cabernet Sauvignon 2007

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Какво се случва с българското каберне совиньон? Ако питате някой британски специалист за българско вино, те веднага ще си спомнят с умиление 80-те години, когато британските студенти са се наливали с евтино и добро българско каберне совиньон.

И в това хилядолетие обаче, макар и не толкова евтино и популярно отвъд Английския канал (да не сме чули за Ламанш…), българското каберне совиньон винаги е било повод за гордост, наред с мерлото и другите, чисто български сортове, като мавруд, рубин и пр.

Напоследък обаче, кабернетата, които ни попаднаха, са добри… и толкова. Това, което ви представяме тук, спада точно в тази категория. Добро базово вино, с високо алкохолно съдържание (14%), силни аромати, но… малко по-алкохолно и кисело от необходимото, без особена сложност в ароматите, която да ни развълнува.

Средно-интензивен рубинено-червен цвят с гранатови отенъци по ръба. Носът е богат и мощен, пълен с черен плод (боровинки, касис), сливи, шоколад и дъб. На вкус доминират конфитюрените аромати на черни плодове, слива и опушен дъб. Едно тъмно и сравнително тежко вино. Средна до силна киселинност, сравнително слаби танини (особено за каберне!), но силна ароматичност. Балансът малко страда от силната киселинност и алкохоност и отсъстващите танини.

За съжаление и това вино показва известна плоскост, особено на небцето. Тялото му не е особено изразително, както бихме очаквали от едно качествено каберне совиньон. Ароматите са богати, но букетът не е особено изненадващ.

Добро базово каберне, което харесахме, но му липсва доста, за да се нареди сред любимите ни вина. Търсенето за много добро до отлично българско каберне продължава…

Позитивното е в това, че изглежда цената му е намалена спрямо предишната реколта (13лв. сега срещу 19лв. за реколта 2006). Консумирайте при 18 градуса температура, перфектна комбинация с печени червени меса, скара (да, да, имаме предвид кюфтета и кебапчета) и други подобни храни.

Оценка: 4+

Отбележете и коментирайте това вино: Terra Tangra Cabernet Sauvignon 2008

2 thoughts on “Тера Тангра Каберне совиньон 2007”

  1. По мое мнение има твърде силно изразен сливов вкус. Cuvee-то им обаче е отлично вино, не е за изпускане, а е на горе-долу същата цена.

    1. Правим дегустации и по поръчка! Ще го опитаме 🙂

      Иначе съм съгласен за силния плодов букет на кабернето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *