Вега дел Кастийо резерва 2003

Вино: Vega del Castillo Reserva 2003 D.O. Navarra

Vega del Castillo Reserva 2003 Navarra

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Навара е една от онези части на Испания, в които предвидливи начинаещи писатели се местят, за да се вдъхновяват, но и да се наслаждават на живота с пълни шепи. Ако не вярвате, вижте например господин Хемингуей, в чийто първи основен роман основна част от действието се развива в столицата на Навара – Памплона.

Не само заради физическата си близост с иконата Риоха, Навата е отлично място за производство на вино (предимно червено).

Важно е да уточним какво означава и обозначението Reserva. След Crianza (отлежали 2 години с поне 6 месеца в дъб), Резерва е второто ниво, което гарантира, че виното е отлежало 3 години (от които поне 1 в дъб) преди да бъде пуснато на пазара.

Виното демонстрира един същевременно чист и тъмен керемиден цвят с рубинен отенък. Носът е средно експресивен – започва с комбинация от дъбов и землист компонент, преминава през силен аромат на червени горски плодове, комбинирани с ванилия и завърваш с лек акцент на пушек и/или пушено месо.

В устата се усеща леко и кадифено, с грапави танини, но и леко усещане за карамел. Макар да съм почитател на по-грубите, мъжкарски вина, трябва да призная, че това вино просто ме отнася. Под външния си привидно несериозен, хумористичен вид, то крие много дълбок и сериозен характер.

Много добре балансирано, може би само една идея прекалено сладко и с прекалено силен усет за алкохола, това е едно отлично вино. Наличието на утайка е ефект, а не дефект и се дължи на отлежаването (12 месеца в дъб; 24 месеца в бутилка преди да бъде пуснато за продажба и още поне 48 преди да го отворим тази прекрасна ноемврийска вечер). След 7 години в бутилката, духът е отегчен и горящ от желание да се изяви. Казано инак, това е едно прекрасно вино, което е достигнало напълно зрялост и в момента е в апогея си.

Рядко успяваме да препоръчаме червено вино за аперитив (макар да е пределно ясно, че хората така или иначе си го пият като такъв – което е чудесно), този път с чиста съвест мога да кажа, че Вега дел Кастийо чудесно си прави компания само. Ако все пак искате да го комбинирате с храна, препоръчвам да го направите с по-леки червени меса, изчистени от други силни влияния – например непреработено месо или наденички на скара. Мисля, че заради плодовия си характер чудесно би туширало и различни ястия със силни сирена (като пармиджано реджано).

Оценка: 5 (с чиста съвест и много гордост)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *