Ялумба Ратуънбули Ботритис вионие 2007

Yalumba Wrattonbully Viognier 2007

© Бибендум :: www.bibendum.bg

Винарите по света са готови на геройства от храброст, за да опазят лозята си от какви ли не заплахи, които ги грозят – през климатични и животински (птици, които искат да ги ядат), до всякакви видове заболявания.

При някои десертни вина обаче заболяването е желан и търсен ефект. Заразяването с Botrytis cinerea (на български сиво гниене) по принцип е бич за винарите, но в т.нар. благородна форма понякога е желано от тези, които правят десертни вина, тъй като предизвиква концентриране на захарта в гроздовете.

И след тези сложни биологични обяснения да ви кажа какъв вкус има вино, направено от болно гнило грозде.

Още в цвета се познава, че това вино е особено – жълто-зелен с блясък. На нос се усеща много силен аромат на бъз и зряла круша. На небцето виното е с характерен аромат на ябълка (или сайдер), а тялото е меко, плътно и сладко като мед.

Едно от по-добрите десертни вина, които съм пил и личен мой фаворит от дегустацията на Ялумба. Не искам да забравя да отбележа и прекрасната бутилка, в която идва.

За съжаление идва и на сериозната цена от 37лв. не се наемам да правя предложения как да се комбинира с храна, но мисля, че отлично само по себе си като деджестив.

Оценка: 5-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *