Hemingway BBQ&Bar, Пловдив

Днешният материал бележи дебютът на още един нов автор на Виноблог – Мария Георгиева. Освен вино и гурме, Мария има множество други интереси, за които можете да прочетете в личния ѝ блог “Поглед към света”.

Hemingway BBQ&Bar, Пловдив

Класен ресторант с вкусна храна, добро вино, приятна атмосфера и добро обслужване

Искам да споделя прекрасните си впечатления от Ресторант “HemingWay” в  Пловдив. За жителите на Пловдив е добре известен, но за гостите на града предполагам е малко познат. Заслужава си да се посети. Намира се на ул. “Гурко” №10, пресечка на главната улица в близост до Общината. За петък вечер ресторантът беше пълен (не знам в други дни) питаха ни за резервация, нямахме като гости в града, но извадихме късмет с маса за 6-ма. Докато си вечеряхме спокойно 3 часа, на двойката срещу нас се смениха 3 двойки, а наоколо беше пълно, което показва, че ресторантът наистина е доста посещаван.

Ресторантът впечатлява още с влизането с клубната атмосфера; тиха музика – докато бяхме там се чуваше тихото пеене на Сезария Евора, което от време на време беше замествано с живо изпълнение на пиано – също толкова приятно. Музиката е тиха, така че не е нужно да се надвикваш, а можеш да водиш нормален разговор, без да досаждаш на съседните маси. Светлината е приглушена, освен централно, осветлението идва и от настолни абажури, което придава уют. По рафтовете има книги и снимки на Хемингуей. Заведението има добра вентилация (не се усеща миризма на цигари дори на втория етаж).

А за храната и винената листа можем да изкажем само суперлативи. Всичко, което опитахме, беше супер вкусно, да си оближеш пръстите – пилешките и свинските филенца бяха вкусни, имаше и вегетариански ястия (например спаначена крем супа, ризото с манатарки, поръсено с пармезан), картофките соте се топяха в устата, прясно изпеченият хляб поръсен с розмарин или с морска сол беше много вкусен; паят с круши и ванилов сос или тирамиджу-то стават, но с шоколадовата торта с коняк и лешник си облизваш пръстите и можеш да прегрешаваш всеки ден.

Винената листа е богата и с добре подбрани вина на елитни изби за всеки вкус – бели, розета и червени и за всяка мярка – в малки и големи бутилки (Е, на съответната цена…) Цените на ястията са нормални като за средно скъп ресторант, виното е малко по-скъпо от средното ниво ресторанти (например това, което ние взехме – бутилка Мезек Совиньон блан&Пино гри на Катаржина е 20 лв, но това е най-ниската цена, бутилките отиват над 30-40 лв). Вечерята на човек с храна, безалкохолно и вино отива в диапазона 20-40 лв.

Обслужването е на ниво, сервитьорите не досаждат, много са любезни, държат те под око, ако са претоварени изпращат колега, за да не останеш на сухо; носят ти по няколко пъти прибори (извън полагащите се с ястието, тъй като например си ги изпуснал под масата…), колкото и да ставаш нахален, без да се ядосват.

Общо взето отвсякъде готин, класен ресторант с вкусна храна, добро вино, приятна атмосфера и добро обслужване – какво повече може да желае човек? Жалко, че не е в София, но така имаме още една причина да посещаваме Пловдив отново и отново.

[album id=4 template=extend]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *