Сръбни си от новото Божоле!

Днес във Виноблог ни гостува Сандо, който е известен на широката публика като автор на “Блогуващият с пилци”. Решихме, че след цялата истерия, която се създава около излизането на младото божоле, е добре да се чуват и противоположни мнения.

сс Сандо :: sandolino.blogspot.com

Както обикновено всеки трети четвъртък на месец ноември във Франция хората празнуват новото Божоле. И всяка година любителите на винцето се прехласват лирично и тренират способността си да се превъзнасят в красиви фрази, сравнения и метафори.

Тазгодишната роба на Божолето е с матови рубинени отблясъци, сполучливо съчетаващи се с малинения му аромат, а вкусът на горски плодове учудва с бананов намек и ябълков отенък… Шегувам се! Божолето е най-обикновено трапезно вино от по-некачествените, което чудесно би се претворило във винен оцет, ако хитрите търговци не му бяха измислили друга съдба. И именно в това се крие тайната на Божолето – това долнокачествено вино е пример за перфектен маркетинг!

Французите всъщност имат нужда да почетат винарската си традиция, а през месец ноември новото вино става готово. И понеже Божолето не може да отлежава и трябва да се пие сравнително бързо, защото до няколко месеца става на оцет, французите решават да го пожертват в името на едно първо напиване с новата продукция.

Всъщност, французите много добре си познават стоката… Но се правят на ударени… А междувременно чужденците се подвеждат по прехласването и намират на Божолето качества, каквито няма дори и в едно първокачествено Бордо.
Прежалих се и специално за вас, уважаеми читатели, пийнах няколко чашки Божоле с малко сиренце и вкусна френска багета… А поводът за почерпката също е налице – тези дни френската гастрономия бе официална записана в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Наздраве и не злоупотребявайте със спиртни напитки!

5 thoughts on “Сръбни си от новото Божоле!”

 1. pinot says:

  Бях в северозападна Франция на третия четвъртък на ноември и никой не потърси божоле на масата, освен, нас българите. Май празникът се затваря в района на Лион и в някои много далечни дестинации.

 2. Kokode says:

  Божолето е превъзнесен маркетингов продукт… и е мъка да се пие.Новелото(на италиянците) обаче става, особено ако харесвате свежарски плодови вина без танини,структура и т.н.

 3. reduta says:

  Наздраве.малко е рано за обяд но щом компанията е на вълна, присъединявам се.

 4. Rms says:

  Скъпото/15лв/ на Дюбов си има характер, даже и 2009 в момента да пиете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *