Вино с дъх на младост

Грозд гаме в района Божоле

cc gillespaveau @ Flickr :: http://www.flickr.com/photos/cafe-photo/4118457830/

Предпоследният четвъртък на ноември е дата, оградена със сърчице с календара на всеки порядъчен винолюбител заради пускането на пазара на младото божоле (Beaujolais Noveau). И тъй като младото вино е като поезия нямаше как да не сложим поетично заглавие на този материал.

Откакто България се постави на картата на любителите на вино у нас също могат да бъдат опитани младите вина на някои от най-авторитетните и сериозни производители на божоле (помнете, че това вино си има и съвсем традиционен отлежаващ вариант, а младежкият вариант е повече маркетингов трик – някои специалисти дори смятат, че божолето ще е следващата голяма мода в света на виното).

Вчера имахме щастието да опитаме 5-6 различни млади божолета, на които нямаме възможност да направим подробни профили в момента, но ще споделим генералните си впечатления, както и едно интересно сравнение – на цените у нас и в САЩ.

Божоле нуво 2010 е малко странно. Цветово вината са типични, с познатите малинови отенъци, много приятни на окото. Изненадата (малко неприятна – поне за мен) идва в носа – почти във всичко, което опитах, той е срамежлив, дори плах. В някои вина дори го няма. Небцата ви обаче ще бъдат възнаградени – някои са сочни, други освежаващи (тоест с приятна киселинност), трети по-плодови – има по нещо за всекиго.

Стигаме и до най-важния въпрос – цената. Френските вина са познати като (не)приятно скъпи у нас, но макар да не е супер-евтино, младото божоле е съвсем достъпно. Тази сутрин ми попадна материал на Wine Spectator, в който правят сравнителна дегустация на млади божолета и дават и цените, на които се продават в САЩ. Бях приятно изненадан от факта, че цените са напълно сравними (дори по-ниски) у нас.

Жорж Дюбоф Божоле нуво 2010 – 12лв. у нас – $10 в САЩ;
Жорж Дюбоф Божоле-Вилаж нуво 2010 – 14,50лв. у нас – $11 в САЩ;
Жозеф Дроен Божоле нуво 2010 – 12,40лв. у нас, $10 в САЩ.

Уточнявам, че давам само вината, за които имам информация за сравнение на цените, иначе у нас се предлагат младо вино и на други изби от Божоле – например Албер Бишо, Шато дю Пизе и т.н.

Божолетата, които опитахме тази година

© Гладната акула :: www.hungryshark.eu


3 thoughts on “Вино с дъх на младост”

  1. Rms says:

    Малко по-нагоре са в БГ цените. Публикуваните от вас са базови, 95% от магазините бачкат 10-20%отгоре.

    1. Така е, аз се опитвам да представям най-добрите цени за всичко по принцип.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *