“Катена Сапата” или да пропътуваш 12’000км за една вечер

d210x90_31768

Миналата седмица в “Касавино” се проведе дегустация на вината на водещата аржентинска изба “Катена Сапата”. Подобно събитие само по себе си винаги е интересно и забавно (особено след няколко чаши вино), но в случая Катена е дори по-интересна не само заради това, че е една от мод(ер)ните изби в Аржентина, а и по целия свят, а и с уникалния пример, който е поставила за любителите и производителите на вино по целия свят.

Всъщност избата е доста стара – историята започва още през 1902г., когато Никола Катена, италиански емигрант в Аржентина, засадил първите лозички малбек. В “Стария свят”, откъдето идвал Никола, този сорт се използвал за смесване, главно в Бордо във Франция, но той твърдо вярвал, че гроздето има скрит потенциал. Никола явно бил човек на ентусиазма и идеите, защото освен в малбека, също така вярвал, че в Мендоса е открил обетованата земя. Синът му Доминго го наследил и превърнал Катена в една от най-големите изби в Аржентина. През 1960-те обаче семейството и избата вече изпитвали сериозни затруднения.

Възраждането на “Катена Сапата” дошло, когато управлението поел синът на Доминго – Николас Катена. Доктор по икономика и тих революционер, през 70-те години Николас се заел да утвърждава избата и да я превърне в един от най-големите доставчици на местния пазар. В началото на 80-те обаче му се наложило да напусне Аржентина (включително заради усложнената политическа обстановка) и той приел мястото на преподавател в Университета на Калифорния, Бъркли.

Това се оказало преломно изживяване за Николас и като винар. По време на пребиваването си в Калифорния, Николас обикалял заедно със семейството си Долината Напа и научил всичко за виното в САЩ от първа ръка. Точно по това време в света на виното бушувала и огромната революция, породена от “Парижката сляпа дегустация” и тя се отразила и на аржентинския преподавател/потомствен винар. Николас се завърнал в Мендоса с пламъка на мечтата, запален в главата си и продал целия си бизнес, запазвайки само Bodegas Esmeralda (Изба Есмералда), частта от бизнеса, занимаваща се с производство на качествени вина. По това време Аржентина се смятала  за износител единствено на едрово вино и всички близки и познати смятали Николас за completamente loco (напълно луд) и не криели мнението си пред него.

За щастие историята на Николас е от онези, в които противно на всички очаквания добрият герой печели (иначе навярно никога нямаше и да чуем за него). Смелите експерименти не спрели до преориентирането на бизнеса, главата на фамилията Катена се захванал да търси най-добрите места в Мендоса, за да засажда лозята си и ги открил в едни от най-странните и нетипични условия – на надморска височина над 2000м където професионалистите не предполагали, че ще се получи качествено вино.

Резултатите днес са видни. Аржентина е една от страните-емблеми в света на виното. Милиони любители на по света смятат, че Малбек произхожда от тази южноамериканска страна, а “Катена Сапата” е марка, позната по целия свят. Има един-два урока, който българските производители могат да научат и смело да последват…

А какво е вашето мнение? Опитвали ли сте вината на “Катена Сапата”? Какво мислите за тях? Обичате ли аржентинското вино, а малбек?

Ето и репортажите за отделните вина от дегустацията:
Аламос шардоне 2007
Катена шардоне 2007
Аламос малбек 2007
Катена малбек 2007
Николас Катена Сапата 2005

Още информация:
Изба Катена Сапата – официален сайт
Изба Аламос – официален сайт
Бибендум – официален представител на избите в България
Разказ за същата дегустация в блога In Vino Veritas

One thought on ““Катена Сапата” или да пропътуваш 12’000км за една вечер”

  1. liliana0 says:

    Струва си.А като добавим и трюфели,и още нещо ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *