Вино за всеки ден и нощ

Състезание за купажни вина от различни изби

Тъй като предпочитам купажни вина, а и гледам да се ограничавам в ценовия диапазон до 10 лв за вино без повод, наскоро реших да сравня купажни вина на няколко изби.

Първо изпробвах едно вино на винарска избра „Тодоров“АД, с.Брестовица – 4 Friends, cuvee, 2008. Името „Четирима приятели“ идва от броя сортове грозде, които участват в купажа – Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд и Сира. Пропорциите между тях съчетават в максимална хармония индивидуалните особености на всеки сорт. Усеща се богат многопластов аромат и вкус, обогатен с нюансите на благороден дъб. Цена 7 лв.

Това вино не бих си го купила отново – леко вино, което се стича като вода. От Брестовица съм пила прекрасно плътно, ароматно червено домашно вино от избата на един дядо, което е класа над това на Тодоров.

Второто вино беше на винарска изба „Тера Тангра“, Харманли – Terra Tangra, 2008, from organic grapes. Във виното участват Каберне Совиньон, Мерло и Мавруд. Виното е със сертификат за биологично земеделие и златен медал Mundus Vini BioFach Gold, от международен панаир по био-земеделие, Германия 2010. Рекламира се като първото вино получено от биологично грозде от региона на Сакар. Вино, което се пие леко и се разлива като вода, с голяма киселинност. Цена 8 лв.

Третото вино беше червено сухо вино на винарска изба „Катаржина естейт“ ЕООД Свиленград – Contemplation, 2008. Във виното участват Мерло и Малбек. Цветът е наситено червен с рубинени отблясъци. Силно концентриран аромат на зрели червени горски плодове, екзотични подправки, ванилия и кафе. Мощно тяло, плътен вкус с изразена сладост и пикантност. Дълъг и цветен послевкус. Вино с отличен потенциал за стареене. Цена 11 лв.

Безспорно това е най-доброто от трите вина, с плътно тяло и цвят, вино което се разстила като масло по чашата и „образува синджир“ (както казваха някои „майстори“ на вино едно време), а не се стича като вода, вино което те опиянява.

3 thoughts on “Вино за всеки ден и нощ”

 1. Evgeni Vatev says:

  Добра статия ,но смело мога да твърдя,че сте пропуснали един претендент за 1-то място в този ценови клас,а именно Via Diagonalis 2007 Castra Ruba . Вино което впечетлява с добре трансформиран плодов аромат с нюанси на сушени листа. Добро тяло с меки танини и приятна свежест и интензивен послевкус,керемиден цвят. Цена 10 лв.

  1. Мария Георгиева says:

   По принцип Via Diagonalis 2007 е пропуснато в статията, но не защото не го харесвам, това е добро вино, а защото имаше статия специално за него във Виноблог през септември. Ако трябва да го класирам в горното състезание може би бих го класирала на второ място заедно с ТТ 2008. На първо е Contemplation, с уговорката, че всеки човек е с различен вкус

 2. Мария Георгиева says:

  Поправка Via Diagonalis 2007 е на второ място заедно с TT 2007 Мерло ,Рубин и Сира, което също не участва в статията. Terra Tangra 2008 from organic grapes остава по-назад

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *