Социално-отговорно шампанско (петъчна песен)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WM1RChZk1EU]

Американските рапъри отдавна не са бедните момчета от гетото и (чест им прави) не се и опитват да се правят на такива. Скъпите играчки, бързите коли, хубавите дрехи и… разбира се престижните напитки са си оръдия на труда и често са източник на вдъхновение за уличните поети. Години наред производители на спортни стоки, часовници, дрехи и коняк се радваха на безплатната реклама, която покачваше хем цената, хем търсенето на стоките им, но годините на безотговорно икономическо поведение безвъзвратно си отидоха.

Първи май ще трябва да го разберат от Луй Рьодерер, производители на световноизвестното (с това, че е известно) шампанско “Кристал“. В песента “On to the next one” (приложена тук) Jay-Z пее:

Used to drink Crystal but the motherfuckers racist
So I switched gold bottles on to that spade shit

Което в свободен (и не толкова колоритен) превод би звучало като:

Преди пиех Кристал, но ши*аняците са расисти,
така че смених златните бутилки с това л*йно пика

Както се вижда и на много места в клипа, л*айното пика е актуалното в момента шампанско “Арманд ду Бриняк“. Дали винарите от фамилията Катие наистина са загрижени за расовата равнопоставеност в Америка или просто хитро позиционират продукцията си? Вероятно само те и Джей Зи могат да отговорят на този въпрос, но и вие можете да се почувствате като американска хип-хоп звезда, благодарение на българските представители на шампанското.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *