„Революционните“ вина на Македония

Дворът на р-т "Софра" в Скопие

Напоследък е модерно да се пие аржентинско, новозеландско, чилийско, южноафриканско вино. Аз честно казано, подобни вина не съм дегустирала все още. Консумирам български, френски и македонски вина (тук не включвам El prosceco, което също харесвам).

Идеята ми е да разкажа нещо за македонските вина. Преди повече от година гостувахме на колега в Скопие. Той ни заведе на обяд в ресторант в центъра на града, който се разполага на два етажа в сграда, подобна на манастир, с чардаци и приятен вътрешен двор и градина – “Sofra”. Виното, което ни препоръчаха за обяда беше Alexandria Riesling 2006, бяло сухо вино на винарска изба Тиквеш АД, Кавадарци, Република Македония. На цялата компания много ни хареса, за това на тръгване си купих от това вино за България. Година след това започнах да се заглеждам и да откривам и в нашите магазини вино на изба Тиквеш, например като:

Бяло вино Alexandria Cuvee 2008 – купажно сухо бяло вино от сортовете Шардоне и Ризлинг. Виното е с приятен златист цвят със зеленикави отенъци; със свежи и интензивни аромати на банан, круша или праскова, както и нотки на ябълка, портокал и лимон с добре балансирана киселинност и дълг финал. Цена 12-13 лв.

Червено вино Alexandria Cuvee 2006 – купажно сухо червено вино от сортовете Мерло, Вранец (Vranec) и Каберне совиньон. Виното е с приятен рубинен цвят с комплексни аромати на червени и черни плодове – череши, сливи, малини с нотки на сушен тютюн, черен пипер и цимент (камък). Комплексността на виното се дължи на пълното тяло и силният, дълъг финал. Цена 14-15 лв.

И двете купажни вина много ми харесаха. По оценките на Виноблог, бих им писала 4 ½. Чудя се цената им дали е справедлива, тъй като много добри български вина могат да се намерят и на по-ниска цена. Харесва ми дизайнът на бутилките – изглеждат стилно – етикетите не са нещо особено, но са по-добре направени от етикетите на много вина в България. Според мен вносителят на тези македонски вина – Ситекс ООД трябва да си подобри маркетинг стратегията за територията на България. Все пак пробвайте вината; заслужават си вниманието, дори само заради това, че са от Балканите.

[geo_mashup_map]

One thought on “„Революционните“ вина на Македония”

  1. Nicodile says:

    Потвърждавам за Alexandria Cuvee 2006, снощи по една случайност пих чаша, много приятно преживяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *