„Ялумба“ – цялата земя наоколо

Yalumba Logo

“Добре дошли в най-старата семейна изба в Австралия”

Дори да ви изглежда парадоксално да говорим за традиция при вината от Новия свят, петте поколения и 160-те години история на Ялумба, навярно биха могли да ви убедят в обратното.

Историята на винарната “Ялумба”

И какво всяка подобна история, така и тази започва с приказката за един смел и дързък човек, който успява въпреки всички препятствия, които съдбата му поставя.

През 1847 Самюел Смит напуснал дома си в Англия и заминал за Австралия заедно с жена си и децата си, за да търси нов начин на живот в далечната и дива по това време Австралия (а днес една от най-развитите страни в света). Смит нямал профила на типичен емигрант – в дома си той бил успешен пивовар, но в новата среда познанията му във варенето на бира, щели да му свършат добра работа и да го превърнат в един от най-добрите винари на новия свят.

През 1849г. обаче, когато купил 30 акра (към 120 декара) земя в района на Бароса (близо до Аделаида), Самюел не знаел докъде ще го отведе начинанието му, но кръстил новата си собственост Ялумба, което на езика на местните аборигени означавало “цялата земя наоколо” и засадил на лунна светлина първите си лозя, заедно със сина си Сидни (който поел контрола върху избата след смъртта на баща си много години по-късно).

За да си осигури капитал за развитие на начинанието си, Самюел бил и миньор за 4 месеца по време на златната треска в Бендиго през 1852г. Върнал се оттам с 300 британски паунда, с които купил най-необходимите оръдия за обработване на земята си.

И за да не ви отегчаваме излишно много с факти от историята на Ялумба, ще завършим този преглед с настоящия “глава” – Робърт Хил Смит (директен наследник на основателя Самюел), който е начело на избата от 1985г. насам.

Освен като опитен винопроизводител обаче, Робърт Хил се е доказал и като умел предприемач, тъй като освен като един от най-младите главни директори, управлявали някога австралийска изба, се прочул и с това, че успял да изкупи всички дялове в избата, неуправлявани от неговото семейство.

Виното на Ялумба

Ако САЩ е слонът във винения свят, наляво от нашия собствен (стар) континент, то Австралия е поне бикът, надясно от Европа. Успехите на тази страна са многобройни и тя заслужено е постигнала статута на винена икона.

Навярно един от най-често задаваните въпроси във винения свят (и източник на голямо объркване) е продукт на австралийската винена индустрия – “Каква е разликата между сира и шираз?” Верният отговор, както много винолюбители със сигурност знаят е, че разлика няма, просто Шираз е район в Австралия, в който френският сорт Сира е намерило обетованата си земя.

Ако трябва обаче да посочем няколко особености, които отличават виното от Австралия от това на европейските държави и всички останали, бихме могли да ги синтезираме така:

 • Леки и ароматични бели вина, които обаче демонстрират слаба киселинност и (в резултат на това) малко губеща се свежест;
 • Отлични червени вина, с интересни ароматични комбинации и мощни танини, които същевременно са със слаби тела (като културист, мускулест само от кръста нагоре);
 • Много интересни комбинации по отношение на пенливите и десертните вина, освободени от пластовете традиции и задръжки на Стария свят.

Независимо от тези “слабости” (ако изобщо приемем, че са такива), вината на Ялумба са с много високи качества – нито едно от опитаните не попадна в графата под 4½ (или казано иначе под 85 точки), така че даскалиците в нас дремят спокойни.

Ето и самите вина:

 1. Ангъс кюве брут
 2. Уай вионие 2008
 3. Идън вали вионие 2008
 4. Уай шираз&вионие 2008
 5. Пачуърк шираз 2008
 6. Мензийс каберне совиньон 2004
 7. Ратуънбули Ботритис вионие 2007

Още малко информация на:

One thought on “„Ялумба“ – цялата земя наоколо”

 1. Yana Petkova says:

  Шираз област в Австралия??? Помислете пак…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *