Бабич Марлборо Совиньон блан 2009

Бабич Марлборо Совиньон блан 2009

Бабич Марлборо Совиньон блан 2009

Новозеландски совиньон блан… новозеландски совиньон блан…

Този иначе френски сорт е набрал такава инерция в новия свят, че се е превърнал в емблема на новозеландското вино изобщо. Няма да ви затормозяваме със суха статистика, но ще споменем, че една огромна част (например ½) от общите насаждения лози в Нова Зеландия са именно със совиньон блан.

Совиньон бланът от Ма’лбро на Бабич е отличен и достъпен пример, ако искате да разберете откъде идва цялата истерия по това вино.

Много свежо и плодово, това е лятно вино. Спецификата на новозеландския совиньон е, че той не се докосва до дъб. Климатът в Марлборо е специфичен, но постоянен и способства за стабилно качество от реколта до реколта.

След като гроздето бъде обрано, то бързо се смачква и извлеченият сок се вкарва за студена ферментация в стоманени съдове. По този начин се извличат всички възможно аромати от гроздето, а новозеландският совиньон блан заприличва на алкохолен плодов сок. Но това не е никак справедливо описание…

Цветът на това вино е блед, лимонено-жълтеникав със зелени отенъци – много приятен, много свеж и подсказва какво да очакваме от виното като цяло. Внимавайте, като го доближавате до носа си, защото той може да гръмне! Ароматите на виното са много силни, експлозивни, със силни акценти на зелен лимон, маракуя (наистина!) и окосена трева.

На небцето виното показва висока и силна киселинност и леко тяло, които действат страхотно освежаващо. Маракуята и лаймът са присъщи и тук, но се допълват от леката горчивина на зелен чай на завършека. Простичко, но много добре балансирано, това вино е отлично и един от личните ми фаворити.

Няма две мнения, че освен като аперитив, това вино върви идеално с риба. Опитайте да хвърлите 1-2 филета от панга(сиос) в тиган, заедно с едно нарязан лук.

Единственото, което не харесвам особено в совиньон блана на Бабич е цената му – 22 лв. за бутилка.

Оценка: 5-

Коментирайте и отбележете това вино: Babich Marlborough Sauvignon Blanc 2009

5 thoughts on “Бабич Марлборо Совиньон блан 2009”

 1. Това е едно прекрасно вино наистина, и съм готова да му простя цената.

  1. Ох, ти да им опиташ черния етикет…

   1. Ох, наканили сме се, но трябва повод и подходяща храна към него. Не бих го пропуснала за нищо на света 🙂

 2. Komtrade says:

  цената май не е важна… това е нещо направо супер…

 3. Theton4e says:

  някой знае ли кога за първи път влезе в българия виното..4е имаме спор с един капацитет:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *