Барон ду Лестак Бордо 2008

Baron de Lestac Bordeaux 2006

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Първите оригинални маратонки бяха голямо събитие в живота на всеки малък мъж от квартала. Имаше обаче едни лоши батковци, начетени в житейската мъдрост, които още тогава казваха, че маратонките, които ни карат в България са направени по източната периферия на цивилизацията, докато ония, американците, си носят само маратонки “Made in USA”.

Аз разбира се тогава не вярвах на подобни инсинуации, но мисълта винаги се е таяла някъде в съзнанието ми.

Чувството за справедливост изригна, когато разбрах, че испанците пият вино с много високо качество на цени около… € 4. Оттогава изпитвам същото подозрение и към братята французи.

Ето обаче, че ми се падна удобен случай да проверя как седят нещата нагледно.

Барон ду Лестак е добро стандартно вино – от него можете да разберете какво е Бордо, но не и защо е цялата истерия около него. Това не означава, че виното не е добро обаче!

Чист и средно интензивен рубинен цвят. Носът е умерен, с червени плодове, черни боровинки, касис и сливи. Ароматът е допълнен от стабилни тонове на дъб (виното е ферментирало и отлежавало в дъбови барици по класическата технология на бордо).  Усещат се още ванилия, канела, шоколад. Средна киселинност и добре загладени танини допълват вкусовото усещане. Тялото е средно до слабо плътно, със средно дълъг финал.

Добре балансирано вино, в него има известна комплексност, която си заслужава изследването. За цената си е приятно вино, но както казах и по-рано – не е нищо вълнуващо.

Оценка: 4½

Отбележете и коментирайте това вино: Baron de Lestac 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *