Боровица кюве Адриана Сребринова екстра брут

Borovitsa Cuvee Adriana Srebrinova Extra Brut

© Уин уайнс :: winwines.net

Блед зеленикав цвят. Много лек и елегантен аромат на дъб започва в носа. Първичната атака е с малко зелена ябълка, която после се покрива някъде.

Тялото е доста газирано и свежо. Финалът е тестен, отново с лек и елегантен дъбов аромат.

Добър български брут на цена 25лв. Доста удачно попадене, предвид факта, че френските алтернативи започват на цени от около 70лв. Ценно е да се знае, че виното се прави по класическата и автентична технология (т.нар. méthode classique), по която и най-добрите Шампани.

При нея първо гроздето се винифицира във вино (сортовете в случая са шардоне, совиньон блан и пино ноар), след което вината се смесват, наливат се в бутилките и се прави вторична ферментация в затворена бутилка. Въглеродният двуокис, който се освобождава при ферментацията на виното в този случай остава затворен във виното и така се получава магията на балончетата.

Трудоемкото и оскъпяването идва от следващия етап, в който умрелите дрожди и утайка трябва да бъдат отстранени. Вината се редят на специални стелажи, под ъгъл 45 градуса, с тапата надолу и на всеки няколко дни се завъртат леко и разклащат, за да се събере утайката в гърлото. След завършването на този процес гърлото се замразява, тапата се вади и се отстранява утайката, след което отново се затваря.

Испанските производители на кáва (също много интересно вино, което скоро ще ви представим) са измислили специални машина за тази дейност по събирането на утайката в гърлото, но френските традиционалисти не признават този метод и от деня, в който монахът Дом (Периньон) “вкусил звездите” (по неговите собствени думи) до днес всичко това се прави на ръка, което прави виното скъпо и ексклузивно. По същият начин го правят и винарите от Боровица.

Оценка: 5=

2 thoughts on “Боровица кюве Адриана Сребринова екстра брут”

  1. Dimitar says:

    Други високо качествени méthode classique Български пенливи вина: Едоардо Миролио Брут и Брут Розе, 1939 Екстра Брут от Шардоне на Стефан Пирев. Направете една “сляпа” дегустация ще бъде интересно. Всички те са на една цена.

    1. Добра идея, но не знам кога ще успеем да я осъществим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *