Кан бонастре крианца 2005

Can Bonastre Crianza 2005

© Ибериа вино&тапас :: iberia-bg.com

Малко нетипично каталунско вино. Нетипичен е първо купажът – 45/40/15 мерло/каб(ерне совиньон)/сира, а и мястото където е отглеждано гроздето – Кан бонастре се намира във високата част на Пенедес и си е де факто планинска част. (Предполагам, че нищо не ви говори – може малко да ви просветне от факта, че планината Монсерат се намира в тази част на Каталуния).

Поради тия характеристики (на мен поне) виното (ми) прилича повече на френско, отколкото на испанско. По-елегатно, по-леко. Производителят задължително препоръчва декантиране преди консумация, и след обстойни сравнения аз се присъединявам към този съвет.

Цветът е наситено-гранатов с леки рубинени и кафеникави отенъци. Носът е доста комплексен – доминиран от черни и червени плодове (касис), допълнен от ванилия и завършен със съвсем лек пикантен допир. На небцето ароматите са още по-богати с пиперливо усещане, но и шоколад. Най-интересен е финалът, който на мен поне много ми напомня на пушека от онези стари печки, които и до ден днешен топлят селските къщи на България – с вътрешен комин и отделения за слагане на въглища/дърва.

Като цяло добре направено вино, елегантно, с грижовен баланс, просто може би не това, което очаквам от едно каталунско вино. Цена: 22лв. от Ибериа вино&тапас.

Оценка: 4½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *