Кастийо де Олите розе

Castillo de Olite Rosat

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Днес ще ви представим едно слабо вино, като доказателство за две неща: 1) че и на нас ни се случва да не попаднем на качествено и 2) че сме напълно честни и пускаме дори слаби испански вина (към които знаете храним особено топли чувства).

Истината е, че в съвременния свят виното (както всичко останало) е силно индустриализиран продукт и поради това е направо трудно да попаднеш на наистина лоши вина. Затова и масовия случай вината, които попадат във Виноблог са с оценка между 4 и 5.

Castillo de Olite Rosat в никакъв случай не е ужасно вино, просто качеството му е на долния край на това, което считаме за приемливо.

Имаше два фактора, които ме правеха нетърпелив да го отворя: 1) произходът му от Навара (провинция в Испания, която донякъде принадлежи към баската култура) и 2) съставът му от 100% гарнача (или гренаш както е по-познат у нас поради влиянието на френската култура върху страната ни).

Сензорът ми за проблем се включи, когато видях, че това вино е NV, тоест non-vintage, тоест без реколта. Тази практика обикновено е запазена за масови вина, които се стремят към уеднаквяване на продукцията – тоест година след година едно и също базово качество (без особен характер на виното).

Малко се успокоих като видях цвета му – нежен тъмно-розов. Носът обаче ме изненада. Първоначално реших, че ми се крие и ще му трябва малко време, но се оказа, че просто виното има много слаб мирис. И забележете, че не използвам епитети като срамежлив, прикрит, потаен. Акцентите, доколкото изобщо се усещаше нещо, наподобяваха червени плодчета – ягоди и шипки, завършени с много слаб минерален усет, който лично на мен ми приличаше на чакъл. По същия начин се усещаше и в устата – слаба киселинност и много леко тяло с кратък финал.

Оценка: 4

П.П. И тъй като това нямаше да е истински блог за вино, ако не вземаше предвид и културната страна на виното и страните-производителки, ви даваме малък информационен бонус: Castillo de Olite е името на средновековен дворец, в който се е помещавал дворът на наварските крале. Ако някога ви се случи да сте в тази уникална част на Испания и Европа, със сигурност няма да сгрешите, ако го посетите.

One thought on “Кастийо де Олите розе”

  1. lilia says:

    Мисля ,че направо е за изхвърляне това вино.Слагам акуловите …. и при следващо обаждане-защото сега пък не вдига-ще има захапани задници…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *