Колумбия крест две лози мерло 2007

Columbia Crest Two Vines Merlot 2007

© Columbia Crest :: www.columbiacrest.com

Американското вино все още е малко познато в България. И жалко, защото страната има много какво да предложи. Освен това, САЩ до голяма степен е страната, на която дължим модерната епоха във винопроизводството – не само заради факта, че калифорнийските вина са разбили на пух и прах мита, че само Франция (и Старият свят) може да прави страхотни вина, а и поради факта, че Америка е най-големият пазар на вино в света с най-разнородните вкусове, на което всяко вино (стига да е добро, разбира се) има шанс да намери място под слънцето и да се бори за носовете и небцата на американските винолюбители.

За съжаление обаче, първият ни опит за блога не е толкова успешен, колкото би ни се искало.

Columbia crest не се намира в Южна Америка и дори не е в Калифорния, а в единствения щат, кръстен на американски президент – Вашингтон (забележете, това се намира на западното крайбрежие на САЩ и няма нищо общо със столицата Вашингтон, окръг Колумбия). Избата е кръстена на долината Колумбия, в която се намира. Колкото и странно да звучи, щатът Вашингтон е вторият най-голям производител на вино в САЩ… след Калифорния, разбира се.

[geo_mashup_map]

“Две лози” е най-ниската ценова категория на избата. Мерло 2007 е с чист средно-тъмен рубинен цвят с леки малинови нюанси. В носа ароматите му са доста силни – на малина и червена череша. За съжаление дъбът се усеща доста силно, някак си не е добре вплетен и балансиран в цялостния букет на виното. В устата виното е с почти прекалено висока киселинност и доста остро. От друга страна тялото (усещането за плътност на напитката) е леко, почти ефирно.

В интерес на истината, ако го пробвах на сляпо, навярно щях да предположа, че виното е пино ноар, заради особената комбинация от аромат на розови череши, високата киселинност и летливото тяло.

Въпреки че демонстрира известни слабости, най-вече от гледна точка на баланса си (необуздан дъб, висока киселинност, резливи танини), мерлото на “Колумбия крест” има и своите качества. За съжаление в купчината от 17лв., която ще трябва да струпате, за да го притежавате, ще ви е малко трудно да ги откриете.

Оценка: 4+

Отбележете и коментирайте това вино: Columbia Crest Two Vines Merlot 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *