Домен ду Фурнаш Бургонь От-Кот ду Нюй 2008

Domaines des Fournaches Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2008

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Френското вино е територия непозната и негостоприемна. Може би звучи изненадващо, но за съжаление е така – комбинацията от репутация, свръх-продукция и непознаване на “винения пейзаж” на тази иначе уникална страна правят виното на Франция недостъпно.

По тази причина средностатистическият български потребител ще се види принуден да се раздели с много по-голяма сума пари, за да разбере къде точно се крие магията на френското вино.

За щастие отделни фирми и вериги се опитват да разчупят този модел, предлагайки базови и евтини (в света на виното винаги приемайте употребата на този термин с щипка съмнение) френски вина от известни наименования. Благодарение на опита в тази насока на една голяма френска верига хранителни магазини от Виноблога попаднахме на следния интересен пример. Не смеем да правим заключения само на негова база, защото тогава ще останем разочаровани, така че ще продължим опитите.

Много блед и приятно чист гранатов цвят с черешови отенъци. Носът е умерен, сдържан с акценти на червени череши, малини и леки тонове на земя. Вкусът отговаря на ароматния анализ – в него се усещат още лека идея за слива. Средна киселинност, която малко преобладава в общото впечатление и разваля цялостния баланс на виното. Тялото е слабо до средно, танините са меки. Ароматите не са особено силни. Малко къс финал, доминиран от киселинността.

Липсва информация за виното, но съм почти сигурен, че е 100% пино ноар (регулацията на наименованието ограничава почти изцяло състава). И както всяко черно пино е лесно за комбиниране с почти всякакви храни, включително по-месни и сериозни риби, пиле и по-леки червени меса. Една от любимите ни комбинации е спагети ала болонезе с пино ноар. Цената е прилична за качеството: 11-12лв.

Добро базово вино, но ако спрете до него, няма да разберете какво е Бургундия.

Оценка: 4½

2 thoughts on “Домен ду Фурнаш Бургонь От-Кот ду Нюй 2008”

  1. maria says:

    според мен си бил в добро настроение когато си пил това вино. затова и оценката ти е доста благосклонна.

  2. Като си четох бележките преди да пусна статията (беше 1-2 дни след като пих виното) се чудех откъде ми е щукнало да пиша толкова висока оценка – беше ми останал един неприятен спомен като цяло… Но след това реших да не променям вече написаното.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *