Ипсис темпранийо и мерло 2009

Ipsis Tempranillo&Merlot 2009

© Ipsis Grans Vins :: www.ipsis.ca

Небца, равнис! След целия ни плач, че испанското вино е недооценено в България, вече има вносител и продавач на дребно, който си поставя за цел не просто да ни запознае с най-доброто от испанските винопроизводители (и то от Каталуния!), а и с достиженията на испанската кухня.

И дори това (не)обикновено вино, с което започваме е много добър пример, колко високо може да скочи летвата Испания.

Тъмен гранатов цвят с изкусителни пурпурни отенъци. Доста слаб нос, ще трябва доста да подишате в чашата, за да доловите бледите, но елегантни аромати на малина, мента и едва-доловимите черен пипер и дъб.

Ароматите са все така слабо доловими и на небцето, но тялото на виното оформя един впечатляващ комплект, който можете да си сложите в рамка и да си окачите на стената.

Първият позитив, който е редно да изтъкна е средната киселинност. Ако сте чели някои от разказите ни за вината от Риоха, които се правят предимно от сорта темпранийо, може би сте забелязвали, че изтъквам типичната за тях силна киселинност като нещо не дотам приятно за моето небце (но помнете, че това не означава, че на ВАС няма да ви харесат – дори аз не съм съгласен със собственото си небце понякога ) В случая с “Ипсис” производителят не ни съобщава по колко от всеки сорт (мерло и темпранийо) участва в купажа, но съм готов да се обзаложа, че преобладава мерлото, защото структурата на виното е доста сериозна и киселинността до голяма степен е обуздана.

Приятните впечатления се допълват от едни яки като момчетата-които-пазят-столичните-чалготеки танини, от които усещате устата си да се пълни със слюнка. Всичко това се допълва от едно мощно тяло, което дава копринено усещане на средата на небцето и дъъъълъг финал.

Въпреки някои малки слабости това е едно много добро вино, което чудесно разкрива големия потенциал на Каталуния (Тарагона се намира в тази област на Испания) да прави превъзходни вина. Моето небце лично ги предпочита с много пред вината от Риоха. И особено тези, които идват от контролираното наименование за произход Приорат. Но това е друга история…

Цена: 15 лв. (добро съотношение цена-качество!), предложения за комбиниране с храни – опитайте с някое по-леко месо – например пилешко или ризото с пиле/гъби. Очарователно допълва млечен шоколад.

Оценка: 5=

Вносител на вината от серията Ипсис, както и на много други испански вина и деликатеси е фирмата “Ибериа гурме” – можете да се запознаете с техните продукти от сайта им.

One thought on “Ипсис темпранийо и мерло 2009”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *