Лапостол Каса Шардоне Долината на Казабланка 2008

Lapostolle Casa Chardonnay Casablanca Valley 2008

© Lapostolle :: www.casalapostolle.com

Дами и господа… имаме победител. Лапостол Каса шардоне 2008, от долината Казабланка в Чили, е едно невероятно вино – комплексно, с невероятен характер и най-важното – вълнуващо!

Ние сме големи почитатели на Новия свят, но същевременно обичаме и мощната традиция, която е Европа и Старият свят като цяло, а това вино сякаш е събрало в себе си по много и от двете.

Още във визуалния анализ Каса шардоне загатва за обаянието си – цветът е бледо сламест, леко бляскав, със свежи зелени отенъци на зелен лимон (лайм).

Сипете малко от виното в голяма чаша, завъртете я добре и приближете към носа си. Внимавайте, има опасност главата ви да експлоадира от мощните аромати на цитрусови (зелени лимони, мандарини) и тропически (манго, пъпеш) плодове. След това носът ви ще бъде завладян от нетолкова изразителния, но мощен аромат на дъб. Ако все още не сте се уморили, а продължавате да сте бдителни и да искате още и още от това вино, то ще разкрие пред вас едни сдържани минерални тонове на солени речни камъни.

Решите ли се най-накрая да го опитате, небцето ви ще бъде съборено на земята отново от тропическите плодове, но силната и изключително свежест ще подействат като амоняк на боксьор в нокдаун. Но… нещата не свършват дотук! Шардонето на Лапостол ще ви довърши с тежък прав от дъб и няколко бързи удара масло.

Общо казано, това вино е изключително добре балансирано, сложно (много аромати, които трудно се разкриват един от друг) и с дълъг и запомнящ се финал. Хем освежаващо, хем с мощно тяло, Каса шардоне 2008 е едно забележително вино. Развълнува ни сериозно, докато го пиехме!

Температура – 10-12 градуса. Не го слагайте да мръзне, защото ще изгубите от изключително богатия ароматен букет! Комбинирайте с тежки риби и леки меса (пилешкото ще върви перфектно), с по-сериозни салати и леки пасти. Но дори само като аперитив виното е прекрасно!

И понеже животът е хубав, но не и перфектен, а ние сме отговорни към читателите си, ще ви кажем какъв е единственият недостатък на това вино – цената му. 22 лева за бутилка.

Оценка: Твърдо 5!

Отбележете и коментирайте това вино: Lapostolle Casa Chardonnay 2008

9 thoughts on “Лапостол Каса Шардоне Долината на Казабланка 2008”

 1. maria says:

  е, ти ме убеди! аз малко се чудех дали да си го купя (все пак относно шардонето предпочитам стария свят), но след този пост отивам право в магазина.

  1. Май ще трябва да им искам комисиона тогава.

   И все пак не забравяй, че всяко мнение за вино си е просто… мнение. А всяко мнение е плод на вкус. А всеки вкус си е личен… Но виното е много добро. 🙂

 2. maria says:

  ето какво открих аз:
  нос: цитрус, минерали, тропически плодове, манго и може би банан, дъб като ванилия, типичен нов свят дъб. разкрива се на пластове и му трябва време, за да се усетят всички тези аромати. на мен поне ми трябваше…
  вкус: усетих го като мощно, концентрирано, плътно. но с грабваща копринена нежност. далеч не всички мощни вина могат да предложат това.
  това което ми липсваше беше достатъчно свежест. но искам да направя уточнението, че шардонето изобщо не е мой сорт. аз по-скоро клоня към совиньон блан / ризлинг любителите. и в това вино не намирам свежестта, която очаквах. това обаче е въпрос на личен вкус и възприятия.

  1. Да, моите възприятия бяха много сходни!

   Мария, мисля че си готова да пишеш за Виноблога 🙂

 3. Иво says:

  Здравейте,

  Имате ли информация от къде може да се купи?

  1. Илия says:

   Здравейте,

   Би трябвало в магазините Касавино да го има, само не се знае дали ще е същата реколта.

   1. Иво says:

    Здравейте,

    Касавино вече не предлагат дори реколта 2011. Ако 2008 е чудесно вино, 2010 е голяма крачка назад, а 2011 е още една голяма крачка назад, като цената се запазва приблизително константна. Докато 2008 беше невероятна сделка при цена 20-25 лева, само специфични вкусове биха оправдали 2010 за такава цена, а 2011 беше изгодно само в промоционалния си период когато цената беше около 16 лева.

    Все още немога да намеря 2008, ще бъда благодарен към помощни идеи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *