Мезек Уайт сойл Совиньон блан & Пино гри 2009

Mezzek White Soil Sauvignon Blanc & Pinot Gris 2009

© Katarzyna Estate :: katarzyna.bg

Още едно вино от новата реколта на Катаржина, пуснато под “value” марката Мезек.

Това е купаж от Совиньон блан и Пино гри(джо). Младо и свежо, това вино е перфектният ви съюзник, ако онази готина мацка най-накрая се е навила да дойде у вас на вечеря, а пък не е чак толкова готина, че да бръкнете дълбоко в джоба си за скъп совиньон блан от Нова Зеландия или (защо не?) Сансере или друга част на обетованата винена земя, наречена Франция.

При всички положения с това вино можете да дадете добро впечатление.

Цветът на този бял купаж е доста бледо-златист, почти сламен. Виното е бистро, почти показва блясък, което добре допълва общите ароматни и вкусови усещания (които ще разгледаме по-надолу).

Носът му е приятен букет от цитрусови (грейпфрут) и костилкови (кайсия) плодове, бели цветчета и ванилови нотки. Интерес е финалът, който е минерален, леко напомня горчивината на речен камък. На небцето виното е със средно-изразена киселинност и леко, свежо тяло. Лека сладникавост допълва общото впечатление.

Цялостната картина е за едно свежо и хрупкаво вино, игриво и приятно в устата с лека нагарчаща нотка на края на езика. Точно като мадамата, която си играе с вас и накрая, точно когато си мислите, че е ваша, изчезва дори без целувка по бузата за лека нощ.

Оценка: 4½

Отбележете и оценете това вино: Mezzek White Soil Sauvignon Blanc & Pinot Gris 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *