Ренесанс Рубин 2008

Sintica Rennaisance Rubin 2008

© Винарска изба "Синтика" :: sinticawinery.com

Винарската изба “Синтика” е още едно от младите, малки и СУПЕР-вълнуващи неща, които се случват в българската винена индус…култура. Изба от Сандански, изградена на базата и на мястото на Комплексната опитна станция, дала много нови сортове на България (но няма да ви преразказваме повече информация от сайта на избата) и кръстена на древното тракийско племе, населявало земите по поречието на Струма – какво повече ви трябва? Хубаво вино, разбира се.

Като едни истински винени патриоти, “Синтика” ни печели и със смелостта си да залага на автентични не просто за България, а за региона си сортове. И тук ви представяме точно едно такова вино от серията “Ренесанс”.

Рубин е уникален български сорт, създаден през символичната за България 1944г. чрез кръстосването на сортовете небиоло (!) и сира (!!) – и двата с култов статус във винения свят и доста различни сами по себе си.

Като името на сорта си, това вино демонстрира наситен и красив рубинен цвят. Ароматният анализ на носа е много интересен – виното не е супер-ароматно, както по-скоро сме свикнали от българските вина, но в никакъв случай не проявява и срамежливостта на класическите френски вина. Презрели горски плодове и виолетки в началото, последвани от нещо, което може да се определи само като “шкаф със стари дрехи във влажна селска къща“. Интересен и остатъчният вкус в устата, който е интересна комбинация от дим и карамел или карамелени бонбони. Балансът е добър като цяло, само алкохолът се усеща малко силно на устата (но изненадващо не и на гърлото, както е типично). За съжаление тялото на виното е малко плоско и несериозно.

Приятно вино на много прилична цена – около 10 лева. Интересно би се комбинирало с по-леки и пикантни ястия – например пиле, телешко и др.

Оценка: 4½

Коментирайте и отбележете това вино: Renaissance Rubin 2008

4 thoughts on “Ренесанс Рубин 2008”

 1. Радан says:

  Хммм … „шкаф със стари дрехи във влажна селска къща„.

  Това не бих го пробвал, ако говорим за едно и също 🙂

  Р.

  1. Пробвай го, интересно е 🙂

 2. Belomore says:

  Някаква индикация за възможни леснодостъпни точки на продажба?

  Бих пробвал и аз шкафа, а нямам смислен спомен да съм виждал вина от тази изба някъде наскоро.
  Мерси предварително!

  1. Ами аз на доста места съм ги виждал вече. Най-лесно ми е да те упътя към “Касавино”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *