Домейн бойар Царска резерва Каберне совиньон 2006

Domaine Boyar Royal Reserve Cabernet Sauvignon 2006

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Да живее Царя! Виното му е хубаво.

Каб(ерне совиньон)-а на Домейн Бойар от серията “Царска резерва” наистина напомня на аристократ – то е сдържано, не особено експресивно нито на цвят, нито в ароматите си (на носа и небцето), но същвременно е елегантно и с перфектни обноски. Несъмнено е закърмено със сребърни прибори, но може би някъде по време на живота му комунистите са дошли, прибрали са му имотите и са го изритали в изгнание.

Цветът на това вино е чист и елегантен рубин с леки гранатови отенъци. Ароматите са леки и сдържани. Усещат се типичните за сорта черни плодове, доминирани от боровинки/касис с лек мармаладен тон. Ароматните характеристики се допълват от лек пиперлив отенък, комбиниран с приятен аромат на опушен дъб.

На вкус виното е леко сладникаво, с мармаладен отенък, усеща се аромат на малини, финалът на виното се доминира от черен пипер, дори е леко пикантно (като един истински аристократ – изискан и леко арогантен, с което ви оставя лека пикантност в устата да му кажете какво точно мислите за него).

Танините са меки, не особено силни. Тялото и ароматите са със средна интензивност. Като цяло балансът е добър, но му липсва нещо.

Подходящата температура за сервиране е между 15 и 18 градуса в зависимост от сезона и хранителното комбиниране. Подходящо е за по-тежки блюда – червени меса на скара. Би вървяло добре с редица ястия от традиционната българска кухня – опитайте с телешко със зелен фасул! 🙂 За съжаление цената е леко възпираща за качеството, което получаваме – 14лв. за бутилка.

Оценка: 5=

Отбележете и коментирайте това вино: Domaine Boyar Royal Reserve Cabernet Sauvignon 2006

3 thoughts on “Домейн бойар Царска резерва Каберне совиньон 2006”

  1. Царската резерва 1996 беше добро вино :–) Като знам разликата в Горчивките преди и след 2000ната, не смея да си развалям добрите впечатления и от тази линия с по-новите й вина 🙂

  2. Най-вероятно е точно така. Аз лично още не мога да си обясня дали традиционни производители си развалиха утвърдените вина или “младите лъвове” просто излязоха с много високо качество.

    Не само “Домейн бойар”. “Дамяница” се опитват да поддържат ниво, но не могат изобщо да се мерят с “Катаржина”, “Санта сара” и “Телиш”/”Кастра рубра”. Да не говорим за Асеновградските мавруди и пр., които май само за готвене стават вече…

  3. Събина says:

    Марков,

    така си го описал, че искам веднага, ама веднага да го опитам! 🙂 Аз купих 2008 обаче. Ще пробвам и ще ти пиша. Но описанието, о описанието! Малини, мармалад, черен пипер…. Марков, вие правите любов с виното и думите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *