Сен Веран селексион Жорж Дюбоф 2009

Saint Veran Selection Georges Duboeuf 2009

© Уайнбокс :: winebox.bg

За да не ви объркваме излишно със сложния свят на френското вино, ще уточним само, че Сен Веран е наименование (винен регион) в по-големия (и много известен) регион Бургундия. Именно поради тези объркващи традиции малко хора (извън тези, които винаги ходят с винен алманах в джоба си) знаят, че Бургундия е родината на шардонето. Това вино на Жорж Дюбоф е също 100%-ово шардоне.

Цветът е бледо-златист със зеленикави отенъци. Ароматите на носа са на цитрусови плодове и свежи цветя и съвсем по френски са срамежливи и прикрити. В устата виното започва със силна минерална атака на небцето и езика, зад която се разкриват освежаващите аромати на цитрусовия плод. Ако ‘силна минерална атака‘ ви звучи като китайски, най-близкото чувство е като това някой да ви даде да оближете солени речни камъни. Финалът е дълъг, с усещане за дъб, което допълва цялостните добри впечатления.

Свежият и минерален вкус са добра комбинация за по-пълни и тежки риби и по-меки и маслени сирена. Може да ви се стори една доза по-кисело като разберете цената му – 30 лв. бутилката.

Оценка: 5=

4 thoughts on “Сен Веран селексион Жорж Дюбоф 2009”

 1. Иван says:

  Спечелихте ме с това ревю 🙂

 2. Danny:) says:

  Като абсолютен непрофесионалист трябва да кажа, че на мен това вино изключително много ми хареса. И дори съм склонна да преживея сумата.
  Като комбинация според моя вкус си отива и с леко приготвено пилешко.

  И поздравления за блога, редовно го следя 🙂

  1. Това е единственото, което има значение – на теб дали ти е харесало и как ще го комбинираш!

   Вече на сто места го написах, но и тук ще го повторя – оценките и съветите в този сайт са пожелателни и лични – как ми/ни се е сторило виното и с какво би вървяло.

   Благодаря за оценката за блога 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *