Совата каберне совиньон и рубин 2006

Sovata Cabernet Sauvignon & Rubin 2006

cc Виноблог :: vinoblog.eu

Откакто открих серията “Совàта” (това ударение има причина да е там – така се чете) на Винпром Свищов, съм една идея по-обнадежден за бъдещето на виното в България не просто като напитка, а като символ – на страната, на отделни региони и градове и дори на малки места, по подобие на френските наименования.

Местността Совàта със сигурност има потенциал да се превърне в обособено наименование. Очевидно районът на селото със същото име има потенциал за отглеждане на грозде, защото и трите вина от серията, които съм опитвал (освен това – Пино ноар, личен мой фаворит, и Шардоне) са приятни и с много високи качества.

Специално каберне совиньон & рубин привлича и с нестандартния подбор и комбиниране на сортове (нужно ли е отново да споменаваме, че много си падаме по българските сортове?)

Цветът му е тъмно-рубинов, но свеж. Интересен е ароматният анализ. На мирис (нос) виното е доста сдържано – доста ще трябва да наврете човки в чашите си, за да разберете за какво става въпрос. Най-добре в носа се усещат ароматите на боровинки и дъб. В устата обаче виното е много богато и добре развито. Плодовите аромати се допълват от усещане за виолетки и копър, завършени с меки танини с вкус на кожа и дъб. Приятната киселинност и сравнително слабото тяло го правят освежаващо. По-ниското алкохолно ниво (12,5%) допълват цялото впечатление за едно по-леко вино.

Като усещане това вино създава картина в главата ми – на един от онези знойни летни дни, в които сте се скрили под дебелата сянка на селската си къща и лекият ветрец разхлажда и довява ароматите на цветята и тревите от градината на баба ви.

След всичко казано дотук е редно да уточня, че въпреки лекия си характер, това е едно сериозно вино. Ако решите да го опитате и не ви хареса веднага, дайте му малко време. Би се комбинирало много добре с леки меса на скара. Цената е 12лв., което го прави сравнително изгодна покупка по нашите стандарти.

Оценка: 5=

Отбележете и коментирайте това вино: Sovata Cabernet Sauvignon & Rubin 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *