Виа Диагоналис 2007

Via Diagonalis 2007

© Винарска изба "Кастра рубра" :: telish.bg

България има достатъчно традиции и история, за да може не само да се гордее с тях, а и успешно да ги използва за комерсиални цели (както прави цял свят от Китай и Индия, през Гърция, че чак до Св. Франция впрочем).

Винарите от “Кастра рубра” добре са осъзнали това и всячески използват историческите забележителности, намиращи се в близост до избата, за да позиционират успешно вината си. Дори самото име идва от стара византийска (римска?) крепост, която била… червена на цвят (оттам и името – “червена крепост”).

Хубаво е, че също така са осъзнали и необходимостта не просто да се прави вино, а да се прави добро вино по съвременни методи и със съвременна технология.

Единственото, което до скоро им се изплъзваше беше ценообразуването. Но някак неусетно покрай кризата, големия спад в световното потребление и последвалото намаляване на цените и българските вина започнаха да се предлагат в по-нормални ценови граници.

Виа диагоналис 2007, което представяме тук е кръстено на големият път, който е свързвал първата и втората столици на света – Рим и Константинопол. От само себе си някак става ясно, че подобно специално вино не може да е просто мерло или каберне совиньон. Това е купаж от 60% мерло, 30% каберне и по 5% от типично българските рубин и мавруд (които впрочем са сортове с много голям потенциал за хубаво вино).

Цветът е тъмен, наситен рубинено-червен. Носът е средно-интензивен, но богат – с аромати на черни боровинки, сливи, препечен хляб и леки нотки на кожа и черен пипер. На небцето се усещат касис, слива. Тялото е средно до силно, с мощни добре-загладени танини.

Хубаво вино, но не и уникално или вълнуващо. Добре би паснало на любимите на всички ни месни манджи от българската кухня.

Преди 2 години беше скъпо за качеството, което предлага, но сега вече може да се намери на много ниски цени (9 лева) и това го прави победител. Друг плюс е, че вече има около 2 години отлежаване в бутилка, след още една ще е в апогея си.

Оценка: 4½

Отбележете и коментирайте това вино: Castra Rubra Via Diagonalis 2007

2 thoughts on “Виа Диагоналис 2007”

  1. Емил Стоянов says:

    Както казват “коректно” вино 🙂 Някакви новини около Via Diagonalis 2008?

    Между другото, в Метро Русе рафтовете са пълни с промоционални пакети 750 + 325 мл бутилки на цена около 8лв. На тази цена си е направо повече от коректно 🙂

    1. “Коректно” наистина е добър термин. Реколта 2008 е вече по магазините, но на по-висока цена (мисля, че е около 12-13 лева). Капсулата на тапата е с яркочервено фолио, навярно, за да се различава от 2007, не знам 🙂

      Тази масова промоция на 2007 според мен се дължи на свръхпродукция (може би за износ?), останала нереализирана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *