Вила Понте Каберне совиньон и Сира

Villa Ponte Cabernet Sauvignon & Syrah

© Черноморско злато :: www.bsgold.bg

Търсенето ни на добро българско каберне совиньон продължава. Спряхме се на червеното вино от серията Вила понте на “Черноморско злато” по няколко причини: 1) интересен купаж (каберне + сира); 2) любопитен регион на произход (Черноморски) и 3) интересна и малко противоречива репутация на производителя.

Наситен гранатов цвят. Носът е сравнително слаб – с аромати на малина, къпина, черна череша. Интересен акцент са пикантните акценти – черен пипер и анасон.

За съжаление, слабият ароматен анализ е само предвестник на истинското разочарование, което настъпва в устата. Ниска киселинност се комбинира с доста груби танини. Същевременно тялото е слабо, усеща се почти като вода. Може би единственото достойнство, което бихме могли да изтъкнем тук е средно-дългият финал.

Няма как да ни стане любимото вино. Но май това не е и идеята – липсата на информация за точната пропорция между каберне совиньон и сира (между другото и двата сорта обикновено правят доста мощни вина), както и на реколта, поставят виното в категория “Масова”. За съжаление цената му (9 лв.) не е съвсем такава.

Оценка: 4=

14 thoughts on “Вила Понте Каберне совиньон и Сира”

 1. dzver says:

  Може ли да разясниш термините? Нос значи на какво мирише виното, преди да го отпиеш ли? И какво точно е вкусът на груби танини?:)

  1. Благодаря Ви за този въпрос! 🙂

   Замислил съм го “краткия речник по уайнспийк” отдавна, обещавам, че ще го пусна в близките дни.

   Иначе носът е ароматният анализ на носа, а небцето – в устата. Танините са химически съединения, които предизвикват чувството за ‘набръчкване’ в устата.

   1. dzver says:

    мерси, очаквам с нетърпение статията ти с българо-винарския речник 🙂

 2. lilia says:

  Не бе хора , носът това е отзад- само не разбирайте друго – не е под налягане, а онова дето после мерише на тапа.Има и чили пепърс , ама още не съм го пускала, щото ще остане без клиенти.Да не говорим за мексико пепърс или индийско с 4 звезди.там ти омекват и пломбите по зъбите.А на изхода трябва с маркуч да се стои- да не ме разберете погрешно-говоря за пожар да се гаси ,не друго…

 3. Емил Стоянов says:

  Оставам с впечатление, че “Черноморско Злато” въпреки разните им участия в конкурси и “масовото” им присъствие на рафтовете в магазините имат “кофти” реноме сред ценителите на виното. За това и избягвам все още да купувам нещо тяхно. Тази рецензия донякъде съвпата с тази теория. Или не?

  1. Аз лично освен това съм опитвал и совиньон блан-а под същата марка. Виното е силно ароматично, направо бие новозеландски совиньон, чак малко фалишиво. Като готина мадама, но със силиконови модификации 🙂 Затова и имам такова противоречиво мнение за “Черноморско злато”.

   Но от друга страна това е ниският ценови клас, може би по-скъпите им вина са добри, не мога да коментирам.

   1. Maria says:

    Добре ще е, когато решите да коментирате “компетентно” работата на някой и до колко той умее или не да я върши да придобиете малко повече знания за нея. И в този ред на мисли – защо Совиньон блан да е фалшиво вино, не може ли за ваше учудване всъщност да е поредната добра реколта от истинско грозде и резултат от усилията на добри специалисти???

    1. Уважаема Мария,

     Разбира се, че може! Както много пъти съм отбелязвал, оценките, които даваме на вината в този блог, са само и единствено наше мнение и ние не искаме да ги налагаме на никого!

     Съжалявам, ако сте се почувствали лично засегната от изразеното мнение, но много Ви моля да помните, че всяко мнение е субективно и затова всеки има право на свое. Съвсем възможно е да грешим и совиньон блан-а на Вила понте да е продукт на необикновено добра реколта, както е съвсем възможно каберне&сира да е любимо вино на голям брой хора.

     1. Maria says:

      Прав сте – всеки има право на собствено мнение и оценката на вината е един особен процес – определено силно субективен.
      И ако във времето забележа, че по отношение на коментираните от вас вина, имаме сходни впечатления няма да пропусна да ги отбележа.

 4. Belomore says:

  Позволете да се намеся в ролята на заядливата дребнава сватя, но нима е било редно да се очаква нещо повече от Винпром “Поморие” (понастоящем Феста Вай-вай-пардон-Уайнъри), собственост на бизнесдамата Петя Славова?
  Същата от Инвестбанк (с всичките й бивши имена, като почнем от Международна ортодоксална банка “Св. Никола” или каквото там смешно нещо беше…).

  Каквито са й банките и хотелите, такова и виното – алхимия и сладки приказки…
  Винпром “Долна баня”, само че с претенции.
  Може би производството на водка би й дошло “по-отвътре” и би се справила доста по-добре 😉

  1. Беломоре, в този блог се стремим да правим коментарите си за виното в състояние на политически абстрахизъм, защото иначе твърде скоро те ще станат прекалено нажежени.

   Смятаме, че така даваме равен шанс всяко вино да бъде оценено по достойнствата си, вместо по тези на собственика на избата, от която е дошло.

 5. Belomore says:

  Несъмнено си прав, че тук е коментиран конкретен продукт, а не производителят, но не се сдържах, посипвам си носа и небцето с пепел 🙂
  Най-учтиво моля коментарът да не се приема като показателен или заявка за последващи такива!

  И все пак – виното е по-особена напитка, надали точно в този блог ще се спори за това. Носи дух, включително този на производителя си. Така че тероарът в по-широк смисъл няма как да не се влияе и от генезиса и типажа на производителя.
  Това, последното, го казвам съвсем сериозно. Мога да се аргументирам подробно, ако е необходимо, но вярвам, че не е.

  Между другото, не виждам политически нюанс в коментара си. Пишман капитализмът е противен, независимо от цвета и детайлите на генезиса си, но спирам дотук.
  Точка, заключ, няма повече! 🙂

  1. За всичко (без изключение) казано горе съм последният човек, който ще тръгне да спори.

   Наистина, дори всички други фактори да са абсолютно автентични, само отношението на собственика и производителя към това, което прави може да създаде огромни разлики в две вина, така че наистина има значение.

   А и няма нищо лошо да се правят такива коментари, просто обяснявах защо в материала не е взето под внимание 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *