СкараБар #1

skarabar_logo

Ресторант СкараБар е едно от интересните и “модерни” места в София, направени с мерак. А за нас, като любители на la belle vie, меракът е важен – независимо дали се отнася за правенето на вино, отварянето на ресторант или продажбата на евтини трикотажни облекла, внос от Китай.

Именно заради това, че сме запомнили СкараБар с мерак, в един от последните що-годе слънчеви и що-годе топли дни на есента се чудехме къде ни се яде навън и се сетихме точно за първото му издание, което се намира в сградата на театър “Сфумато” в парка Заимов (при това изобилие от всякакви места в София, не знам дали съдържателите на такива заведения си дават сметка колко важен е факторът “сетих се” за едно място).

ПОЗИТИВИТЕ

Мешаната скара на "СкараБар"

© СкараБар :: www.skarabar.com

СкараБар е едно от (неангажиращите) места, където краткото меню е предимство. Няколко салати, няколко предястия, няколко предложения за скара (ние винаги се спираме на мешаната), които си идват с гарнитурата.

Добро впечатление ни прави и “прозрачността” на менюто, в което пише от кои точно търговци се купуват месото, зеленчуците и другите продукти за яденето.

Разбира се всичко това нямаше да има никакво значение, ако храната не беше на необходимото ниво, а в СкараБар тя е.

Друг сериозен коз на заведението е вниманието, което се обръща на виното. Можете да се убедите в това от сайта на веригата, който има сериозна секция, която обяснява подходът им. Подборът на вината се прави от Яна Петкова, която е позната най-вече от сайта Виното.ком. Специално внимание искаме да обърнем на възможността сами да си донесете бутилка, която персоналът ще ви отвори и разлее срещу такса от 10лв. (тъй наречената corkage fee).

НЕДОСТАТЪЦИТЕ

Както всяко друго нещо, така и СкараБар обаче има някои недостатъци, които не трябва да му бъдат спестявани.

Както вече отбелязахме храната е много добра, но идва на своята цена. Разбира се, високото качество трябва да държи на стойността си, но все пак говорим за една бира-скара, макар и от доста над средното ниво. Все пак цените не са фрапиращо високи, но също така са доста над средното ниво.

Може би те щяха да са доста по-смилаеми, ако обслужването предлагаше същия висок стандарт. Не че имахме някакъв проблем или причина да сме недоволни, но и като отношение, и като поднасяне не беше нищо особено.

Стремежът да се разширява винения кръгозор на софиянци (с френски вина от малки и неизвестни производители) е похвален. Особена приятна е възможността да изпиеш чаша добро вино, вместо евтиното подобие от кутия, което се сервира в 99% от масовите заведения в София, но за 5,50лв. получихме нещо, което беше ОК и нищо повече (и може би малко поизветряло).

СБОРНО

Въпреки посочените недостатъци обаче, СкараБар е едно приятно място, което предлага добро изживяване на посетителите си. Ресторантът в парка Заимов е чудесен за летните вечери, а новото издание #2, което се намира на мястото на първата в София пицария (“Венеция” – на ул. Бенковски) със сигурност ще спечели не по-малко приятели.

[album id=1 template=extend]

One thought on “СкараБар #1”

  1. Eli says:

    Снощи бяхме в разширения Скар Бар  в парка Заимов, обслужването беше под всякакава критика – въпреки че бяха добавили още 20-30 маси покрай театъра, собствениците явно бяха решили, че ще се справят със същия брой сервитьори, които и преди се затрудняваха през лятото, голямо чакане и не-вежливо отношение, цените не са ниски, а накрая се чувствахме, все едно сме отишли на стол. Наистина беше неприятно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *